Je hond opvoeden zonder streng te zijn

Je hond opvoeden zonder streng te zijn

Mijn Beagle Noesje kan af en toe nog echt ondeugend zijn. Ben ik de was aan het afhalen, dan steelt ze gauw een washandje uit mijn wasmand en daagt me uit om achter haar aan te rennen. Wanneer ik toevallig een papiertje in mijn broekzak hebt zitten probeert ze alles uit de kast te halen om dat te bemachtigen. Ik kan nog altijd enorm lachen om haar streken en geniet van haar energie en vindingrijkheid.

Laatst was hier een vriendin op bezoek. We zaten lekker te genieten in de tuin in het zonnetje en mijn vriendin had even haar sokken en schoenen uit gedaan. Toen Noesje dat in de gaten kreeg greep ze haar kans en ging met een van de sokken aan de haal. Ik vind dat dus grappig. Maar mijn vriendin vond dat ik wat strenger op moest treden tegen Noes en een duidelijke NEE moest laten horen.

Dat doe ik dus niet. Ik werk niet met verbale correcties en mopper nooit op Noes. Niet omdat ze alles zomaar mag (zo’n voorval met een sok vind ik grappig en het komt niet eens in me op om haar dat te verbieden, maar als ze er bijvoorbeeld met mijn portemonnee vandoor zou gaan zou ik wel willen dat ze deze meteen loslaat). 

Mopperen op je hond kan leiden tot verschillende dingen. Je hond stopt misschien met wat hij of zij aan het doen is. Nou fijn zul je zeggen, doel bereikt. Maar er kan onbewust en onbedoeld nog meer gebeuren:

    Je hond schrikt van je

    Je hond wordt bang van je

    Je hond krijgt minder zelfvertrouwen

    Je hond weet niet wat hij of zij wel kan doen

    Je hond wordt gefrustreerd of boos

    Er ontstaat strijd tussen jou en jouw hond

Wanneer je werkt met verbale correcties is het gevaar groot dat de nadelen op de lange termijn zwaarder doorwegen dan de voordelen. De band tussen jou en jouw hond kan er aanzienlijk door worden aangetast en jouw hond kan steeds minder zelfvertrouwen of vertrouwen in het algemeen krijgen.

Toch is het niet zo dat we om alles wat onze honden doen kunnen lachen. Er moet ook echt wel opgevoed worden. Maar vaak kan dat zonder correcties. Bij het voorval met de sok: Waarom zou je mopperen als je de situatie ook kunt oplossen met een lach en een koekje? Noesje mag niet alles maar dat los ik op door dingen te voorkomen en ander gedrag aan te leren ipv te verbieden en te bestraffen. Door op te voeden zonder correcties bereik je niet alleen dat je hond goed luistert, maar ook vol vertrouwen in het leven staat én bovendien ook dol is op jou.

Hoe is het met jou? Werk jij nog wel eens met correcties? Zo ja in welke situatie? Hoe zou het voor je zijn als deze correcties niet meer nodig zijn omdat je andere (betere) manieren hebt geleerd om je hond goed gedrag aan te kunnen leren? Even samen in gesprek om te bekijken hoe het anders kan? Een afspraak maak je via deze link.


Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected