"Ik heb al heel veel jaren honden, ik doe het altijd al zo"

“Maar ik doe het altijd al zo…. Ik heb mijn hele leven al honden…”

 

Deze uitspraak hoor ik regelmatig wanneer ik hondeneigenaren spreek over de manier waarop ze hun hond opvoeden.

Oude gewoonten kunnen ons en onze honden echter in de weg zitten…

 

In de hondenwereld heeft de laatste jaren een shift plaatsgevonden in de manier waarop we tegen onze honden, en de manier waarop we me ze omgaan, aankijken.

Deze shift ontstond eerst in de opvoeding van onze kinderen, en de opvoeding van onze hond is hierin mee gevolgd.

Een voorbeeld: toen mijn moeder vroeger op school zat, en ze deed iets wat niet mocht, kreeg ze een tik met een liniaal op haar vingers. In de huidige tijd kun je je toch niet meer voorstellen dat iemand dat bij jouw kinderen zou doen?

En (GELUKKIG!!!) is deze shift in de opvoeding ook steeds meer ontstaan bij de opvoeding van onze honden. We willen geen straf en fysieke correcties meer gebruiken, wel positiviteit en beloningen.

Toch is het soms voor ons als hondeneigenaren lastig oude gewoonten en overtuigingen los te laten. Omdat we het nu eenmaal altijd zo deden. Omdat we toen dachten dat het de juiste manier was. Waarom zouden we het nu anders doen?

Om iets te kunnen veranderen is het belangrijk dat je jezelf een open blik gunt. Om eens verder te kijken dan je eigen comfortzone en wat bekend is voor je. Straffen en fysieke correcties zijn niet meer nodig, ook niet bij heel lastig gedrag van jouw hond.

Ik zie bij veel hondeneigenaren de wil om hun hond positief op te voeden. Absoluut. Op sommige momenten ontstaat er helaas soms toch nog een terugval op oude gewoonten. Omdat het niet duidelijk is hoe het ook anders kan.

  1. Ja maar, hij springt steeds op de bank, dan moet ik toch wel optreden?
  2. Ja maar, hij graaft mijn tuin helemaal kapot, dat kan ik toch niet toestaan?
  3. Ja maar, hij blijft maar blaffen, ik word er gek van…

Juist in deze lastige situaties vraagt het creativiteit van ons, en een open mind, om niet terug te vallen in onze oude gedachten en gewoonten. Om uit te zoeken hoe het ook kan anders zou kunnen. Dat vraagt soms veel van ons.

Maar... als de wil er is, is er ook een weg. Er is altijd een andere oplossing.

Om bij bovenstaande voorbeelden te blijven:

  1. Springt jouw hond op de bank: als je jouw hond steeds beloont als hij voor de bank is, zul je merken dat het springen op de bank veel minder interessant wordt voor jouw hond.
  2. Als jouw hond een graver is en je biedt hem een mogelijkheid waar jouw hond dit gedrag kan uitvoeren, zal hij niet meer heel jouw tuin onderhanden nemen.
  3. Als jouw hond overmatig blaft en je kunt uitzoeken waar dat gedrag vandaan komt, welke emoties jouw hond op dat moment voelt, kun je hier samen met je hond aan gaan werken en wordt het blaffen automatisch minder.

 

Gun jezelf en je hond het allerbeste. Gun jullie samen een band gebaseerd op wederzijds begrip en vertrouwen. Zijn er nog situaties die jij met correcties op probeert te lossen? Gun je jezelf en je hond dat je uitzoekt hoe het ook anders kan. Jij en jouw hond zullen hier allebei beter bij gedijen!

 

Sylvia

P.S. Zou jij lastige situaties met jouw hond graag op een positieve manier willen aanpakken én resultaat willen zien dat het werkt? Hier kan ik je bij helpen. Laten we samen bespreken wat de issues zijn die jij en jouw hond moeten tackelen, zodat ik je kan uitleggen hoe mijn hulp voor jullie eruit kan zien, en jij kan beslissen of dat je aanspreekt. Tot snel!

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected