Hond Yill kon niet meer alleen zijn na het verlies van haar beste maatje

Hond Yill kon niet meer alleen zijn na het verlies van haar beste maatje

Yill is de hond van Andrea en Peter en al negen jaar op het moment dat ze bij mij in een verlatingsangsttraject terechtkomt.

Het is een verdrietige tijd voor Andrea Peter en Yill wanneer ze bij mij aankloppen, omdat hun andere hond, Semmy, dan nog niet zo lang geleden is overleden. Toen Semmy er nog was, konden de twee honden samen prima alleen blijven. Toen Yill alleen achterbleef, vond ze alleen thuisblijven erg spannend.

Samen met Andrea en Peter zijn we gaan werken aan het zelfvertrouwen van Yill en aan haar verlatingsangst.

Stapje voor stapje hebben we het vertrouwen in alleen blijven bij Yill opgebouwd. Dit gebeurde met pieken en dalen. Op sommige momenten ging Yill met sprongen vooruit, op andere momenten moesten we weer wat stapjes terug doen. Maar door heel voorzichtig te werk te gaan, goed naar Yill te kijken en de stapjes op elk moment op maat te maken voor haar, boekten we vooruitgang. Tot het moment dat Yill weer rustig alleen thuis durfde te blijven!     

Dit soort trajecten vraagt vaak veel van hondeneigenaren.

Er moet tijd geïnvesteerd worden in de oefeningen. Er moet rekening gehouden worden met wat je hond aan kan. Maar door hier tijdens een traject vol voor te gaan bereik je wel wat je zo graag wil, namelijk van huis kunnen zonder zorgen over je hond.

Het sociale leven van hondeneigenaren van honden met verlatingsangst staat vaak onder druk.

 Andrea en Peter konden tijdelijk hun werkzaamheden dusdanig indelen dat Yill niet alleen hoefde te blijven, maar deze situatie kon natuurlijk niet voor altijd blijven duren. Gelukkig heeft het traject hen geholpen om Yill te leren om alleen te zijn, ook zonder Semmy.

Dit is wat Andrea en Peter zelf zeggen over het traject:

“Sylvia, we vonden het fijn dat je er altijd was als dat nodig was en dat je veel goede adviezen gaf. Het is bijzonder om de verandering in Yill zien, al ging dat soms met pieken en dalen. Ze is nu meer zelfverzekerd en weer gewend om af en toe even alleen te zijn!!”

Ik merk in mijn dagelijkse praktijk dat veel andere hondeneigenaren denken dat ze de verlatingsangst van hun hond zelfstandig moeten kunnen oplossen. Het is lastig om hulp te moeten vragen. Misschien is het met eerdere honden wel gelukt om ze te leren om alleen te blijven. Of misschien denk je als hondeneigenaar: “het lukt bij iedereen dus waarom bij mij niet?”. Toch is verlatingsangst een veel voorkomend probleem bij honden, wat lastig is om zelfstandig op te lossen. Met de juiste hulp, en de juiste aanpak helemaal gericht op jou en jouw hond, lukt het vaak wel. 

Sylvia

P.S. Zou je meer willen weten over verlatingsangst bij honden? Zou je willen ontdekken wat de redenen kunnen zijn waarom jouw hond alleen blijven zo lastig vindt? En zou je willen leren op welke manieren je hieraan kunt werken? Ik geef regelmatig een gratis webinar over dit onderwerp. Voor meer info hierover kun je hier klikken.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected