Hoe staat het met de gemoedstoestand van jouw hond?
05 februari 2024 

Hoe staat het met de gemoedstoestand van jouw hond?

Dat honden emoties hebben, en dat dit hun gedrag bepaald, is iets wat ik al vaak in mijn blogs en artikelen heb benoemd. Vandaag wil ik het eens hebben over de gemoedstoestand van jouw hond.

 Als eerste even het verschil tussen emoties en gemoedstoestanden:

  1. Een emotie is een kortdurend iets. In feite is een emotie een gevoel op korte termijn, dat meestal op een bron (prikkel) is gericht. Emoties zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat jouw hond zich snel kan aanpassen aan gebeurtenissen (prikkels) in de omgevingBijvoorbeeld: er is een knal en jouw hond schrikt. Hij of zij ervaart de emotie angst. Wanneer de knal weg is, verdwijnt de angst bij jouw hond en voelt hij/zij zich weer zoals voordat de knal er was.
  2. Een gemoedstoestand is iets wat langer aanhoudt dan een emotie. De gemoedstoestand, of stemming, van jouw hond houdt een bepaalde tijd aan. Deze stemming kan bestaan uit één enkele overwegende emotie of een combinatie van emoties. De stemming van jouw hond kan positief zijn (bijvoorbeeld vrolijk of uitgelaten), maar ook negatief (bijvoorbeeld verdrietig of ongerust). Bovendien kunnen allerhande combinaties ontstaan: jouw hond kan bijvoorbeeld tegelijkertijd angstig en nieuwsgierig zijn voor iets nieuws (hierdoor ontstaat het zogenaamde ambivalente gedrag). Normaal gesproken past de gemoedstoestand zich ook aan externe omstandigheden of gebeurtenissen aan.

 Zoals gezegd wil ik het vandaag hebben over de gemoedstoestand van jouw hond. Want dit is namelijk een heel belangrijk iets. Het beïnvloedt het welzijn van jouw hond maar heeft onder andere ook invloed op zijn of haar leervermogen en zijn of haar perceptie van de wereld.

Om een voorbeeld te geven: stel jouw hond is angstig van vuurwerk. De afgelopen periode rondom oud en nieuw is zwaar geweest voor jouw hond. En nu, nu we het vuurwerk gelukkig weer voorbij is, is jouw hond nog steeds meer reactief dan normaal. Jouw hond blaft bijvoorbeeld sneller, schrikt sneller, of reageert anders wanneer er bijvoorbeeld bezoek komt. Dit andere gedrag kan veroorzaakt worden door de gemoedstoestand waarin jouw hond zich bevindt. Jouw hond is door de angstige ervaringen rondom oud en nieuw nog steeds meer ongerust dan normaal, meer alert en meer op zijn/haar hoede. Dit verklaart zijn of haar andere gedrag.

Herkenbaar?

Nog een voorbeeld: een hond die in een van mijn begeleidingstrajecten zit voor uitvalgedrag naar andere honden, blijkt ook moeite te hebben met alleen thuisblijven. We merken in de wandelingen dat deze hond reactiever is, nadat hij alleen is geweest. Door het alleen zijn is de stemming van de hond veranderd. Deze hond voelt zich dan minder ontspannen en heeft meer last van stress. Dit werkt door in de wandelingen en versterkt het uitvalgedrag op dat moment.

 Klinkt logisch toch?

 Maar wat kun je hier mee?

 Allereerst is het iets voor ons als hondeneigenaren om bij stil te staan. Dat onze honden stemmingen hebben en dat deze stemmingen onder andere invloed hebben op hun gedrag. Dat het gedrag van onze honden niet een losstaand iets is, maar dat het gedrag wordt beïnvloed door allerlei verschillende factoren, waaronder dus de gemoedstoestand van jouw hond.

Ten tweede is het iets waar jij als hondeneigenaar misschien bewust mee aan de slag kunt gaan. Als je merkt dat je hond bijvoorbeeld meer ongerust is dan normaal, kun je dingen gaan inzetten waardoor jouw hond weer wat ‘luchtiger’ in het leven kan gaan staan.

Klinkt ook logisch toch, maar misschien vraag je je nu wel af hoe je dat zou kunnen doen. Het antwoord hierop is niet eenduidig en er is niet 1 pasklare oplossing. Wat jij precies kunt doen voor en met jouw hond is helemaal afhankelijk van jouw hond, en als je hier deskundig advies bij wil, stuur me dan gerust even een mail, dan kunnen we samen kijken hoe ik je hiermee verder kan helpen.

 >>>In het algemeen kun je stellen dat spel en onderzoekend gedrag de gemoedstoestand van jouw hond in positieve zin kan beïnvloeden.

Dus als je meer met je hond kunt gaan spelen, en je hond geniet hiervan, kan dit ervoor zorgen dat het glas (of het voerbakje 😊) weer halfvol voelt voor jouw hond, in plaats van halfleeg.

>>>Ook het stimuleren van onderzoekend gedrag kan een verschuiving in de gemoedstoestand bij jouw hond veroorzaken.

Bijvoorbeeld door je hond zijn speeltje te laten zoeken, naar brokjes te laten snuffelen op een grasveldje bij jou in de buurt, door op een speurcursus te gaan, hersenwerkjes te doen of aan detectie te beginnen. Mogelijkheden volop, en nogmaals, wat bij jouw hond past is helemaal afhankelijk van jouw hond zelf. Ik hoop dat bovenstaande tips je in ieder geval al enigszins op weg helpen.

Veel luchtigheid en positiviteit gewenst!

 Sylvia

P.S. Maak jij je zorgen over jouw hond omdat zijn of haar gemoedstoestand vaker negatief dan positief is? Misschien is jouw hond vaak angstig of reactief? Wil je samen met mij onderzoeken wat er nodig is voor jouw hond, om zijn/haar leven positiever te maken? Wat je kunt doen om die angst of reactiviteit te verminderen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen wat er aan de hand is, leg ik je uit hoe we hiermee aan de slag zouden kunnen gaan en wat dat voor jou inhoudt. Vervolgens kun jij zelf beslissen of dit iets is wat je wil gaan doen. Het gesprek is namelijk helemaal gratis en vrijblijvend.  

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected