Het valt niet altijd mee om een adoptiehond te zijn
31 juli 2023 

Het valt niet altijd mee om een adoptiehond te zijn

Een hond adopteren uit het buitenland.

Een hond die een zwaar leven heeft, misschien in een dodingsstation geplaatst zou worden of op andere manieren zou moeten struggelen om te overleven. Hoe mooi is het dat jij zo’n hond een kans kan bieden op een beter leven.

Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de adoptiehonden die wij in onze gezinnen opnemen.

In mijn werk als gedragstherapeut krijg ik regelmatig te maken met honden vanuit het buitenland die het zwaar hebben in hun leven hier. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is de angst waar deze honden mee te maken kunnen krijgen.

Je kunt bij deze angsten bijvoorbeeld denken aan:

  • Angst voor de nieuwe omgeving waarin ze terecht zijn gekomen. Je kunt je voorstellen dat het leven in een stad heel anders is dan het vrije leven wat deze honden misschien wel gewend waren op het platteland. Sommige van deze honden hebben zelfs nog nooit in een huis geleefd en vinden het gewoon alleen al spannend om binnen te moeten zijn.
  • Angst voor mensen. Sommige van deze honden zijn angstig voor bezoekers of voorbijgangers op straat. Maar het komt ook voor dat deze honden bang zijn voor bijvoorbeeld hun nieuwe eigenaar. En het kan heel veel tijd kosten voor deze angst verminderd is.
  • Angst voor geluiden. Wellicht zijn er in onze omgeving allerlei geluiden waar deze honden in hun jonge jeugd niet aan gesocialiseerd konden worden, simpelweg omdat deze geluiden daar niet waren. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger of een brommer op straat.
  • Angst voor andere honden. Het kan zijn dat deze honden op straat hebben moeten leven en hebben moeten strijden voor bijvoorbeeld hun eten of een rust plekje. Hierdoor kunnen ze getraumatiseerd zijn geraakt in hun relatie met andere honden.
  • Angst voor kleine ruimtes. Deze angst kan ontstaan zijn door het noodgedwongen opgesloten hebben moeten worden in bijvoorbeeld een Bench tijdens het transport. Of in een hok bij de plaatselijke opvang in het buitenland.
  • Angst voor handen of bepaalde bewegingen die wij mensen kunnen maken. Vaak hebben deze honden minder goede ervaringen met mensen en dit kan hen wantrouwig maken.       

Er kan sprake zijn van allerlei soorten angsten, in meer of mindere mate.

Hoe jouw hond met deze angst(en) omgaat is afhankelijk van het karakter van jouw hond. Sommige honden trekken zich terug en durven nauwelijks iets te ondernemen. Andere honden binden de strijd aan met de zaken waar ze bang van zijn. Deze honden vallen bijvoorbeeld uit naar bezoekers of de andere honden die jullie tegenkomen op straat. Hoe het gedrag er ook uitziet, vaak zijn diepgewortelde angsten de bron van de mogelijke gedragsproblemen waar deze honden mee te kampen hebben.                  

Een hond adopteren is daarom niet iets wat je zomaar even doet.

Het dient een bewuste keuze te zijn, waarbij je je realiseert dat je wellicht een hond in huis neemt met een flinke bagage in zijn of haar rugzakje. Vaak hebben deze honden extra hulp of begeleiding nodig om zich op hun gemak te gaan voelen in hun nieuwe leven.

Wanneer je een hond uit het buitenland geadopteerd hebt is het dus belangrijk je te realiseren dat deze honden vaak meer nodig hebben dan alleen een veilig nieuw thuis. Niet alleen de lichamelijke behoeften moeten vervuld worden, ook de psychische behoeftes verdienen de nodige zorg.

Ik ben heel benieuwd wanneer jij een adoptiehond hebt opgenomen in jouw gezin, of er dan zaken zijn die je van tevoren heel anders had ingeschat? En of jouw hond ook met bepaalde issues worstelt? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en vind het fijn als je die met me wil delen. Stuur me heel eenvoudig een mail via Sylvia@onlinehondenschool.com. Ik hoor graag van je.

Sylvia

P.S. Heeft jouw hond ook te kampen met bepaalde angsten en is het gewone dagelijkse leven daarom niet altijd makkelijk voor jullie? Is het lastig wandelen met jouw hond, bijvoorbeeld omdat jouw hond de straat niet op durft, snel schrikt, of juist regelmatig uitvalt naar andere mensen of honden? Of kun je misschien geen bezoek meer ontvangen omdat jouw hond dan zo tekeergaat, of juist ligt te bibberen van angst? Ervaar je andere lastige issues? Gun jouw hond niet alleen al jouw liefde en zorg, maar gun hem of haar ook de best mogelijke begeleiding. Ik help jullie heel graag. Zodat zowel jij als jouw hond minder stress in jullie dagelijkse leven ervaren. Zodat de wandelingen meer ontspannen zullen verlopen, je wél weer bezoek kunt ontvangen, of andere nu nog lastige situaties het hoofd kunt bieden. Wil je graag weten hoe ik jou en jouw hond kan helpen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek (via Zoom). Tijdens dit gesprek luister ik aandachtig naar jullie verhaal, leg ik je uit wat mijn werkwijze is, welke resultaten je kunt verwachten van mijn empathische begeleiding, en kun jij kiezen of je hiervoor wilt gaan. Ik hoop je snel via zo’n video-call te ontmoeten!

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected