Voorkom dat je overweldigd raakt door de training van je hond.

Voorkom dat je overweldigd raakt door de training van je hond.

Hoe voorkom je dat je overweldigd raakt door alles wat je moet en wil doen met je hond?

 

Wanneer er issues spelen met jouw hond, dan wil je heel graag dat er iets verandert. Je bent bereid hieraan te gaan werken en hier tijd en moeite in te investeren. En heel vaak is het dan ook nódig dat je bepaalde dingen verandert in het leven van jouw hond, dat je bepaalde situaties managet en dat je bepaalde oefeningen doet, of een bepaald trainingsprogramma volgt. Maar soms kan dat voelen als heel veel en zwaar. Zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of moedeloos raakt bij het idee van wat er allemaal nog moet gebeuren. En dat kan je dusdanig ontmoedigen, dat je het opgeeft. Je ‘neerlegt’ bij de situatie, “het is niet te veranderen, we moeten het er maar mee doen”.

 Soms raak je gewoon zo overweldigd door alles wat er moet gebeuren, dat dat een reden kan zijn waarom je wil stoppen (met bepaalde oefeningen, met je trainingsplan of zelfs met je hond). En dat is ontzettend jammer.

Deze blog gaat daarom een niet over jouw hond, maar over jou, en hoe jij ervoor kan zorgen dat je niet overspoeld en ontmoedigd raakt over alles wat er ‘moet’ gebeuren.

Om dat te voorkomen het ik het volgende advies voor je: (en ja ook dit advies kost tijd, trek er een half uur voor uit, maar daarna heb je veel meer overzicht, een beter plan en een duidelijker doel voor ogen).

Ten eerste, plan eens een brainstormsessie van 10 minuten voor je zelf in.

In deze 10 minuten schrijf je alles op wat je wil of moet doen met je hond. Het maakt niet uit wat, schrijf alles op. Denk aan dingen als de dagelijkse maaltijd klaar maken, je uitlaatrondes en spelmomenten. Denk ook aan dingen die je je hond graag wil leren (bijvoorbeeld even blijven zitten terwijl jij je jas aandoet). En uiteraard gedragingen van jouw hond die je graag wil afleren/veranderen.

Na deze 10 minuten ga je nog eens 10 minuten zitten om deze lijst ordenen.

Rangschik alles wat je hebt opgeschreven in de volgende categorieën:

  1. Noodzakelijk, van levensbelang (eten geven, lichamelijke verzorging, medische verzorging, je hond laten plassen/poepen, enzovoorts).
  2. De dingen waar jouw hond van geniet (uitlaten, loslopen, wandelen op bepaalde locaties, spelen, enzovoorts)
  3. De dingen met jouw hond waar jij zelf het meest van geniet (misschien de wandelingen, of bepaalde spelletjes met je hond, kroelsessies op de bank, enzovoorts).
  4. De dingen die je moet doen/oefenen met je hond om het gedrag van je hond te kunnen veranderen.
  5. De leuke dingen die je je hond graag wil leren, of nog eens met je hond wil gaan doen (bijvoorbeeld omrollen, of een speurcursus).

En als laatste plan je nog een sessie van zo’n 10 minuten waarin je een volgorde aanbrengt in de categorieën 2,3,4 en 5.

Na dit halfuur heb je in ieder geval al meer inzicht in wat er moet gebeuren; wat jullie leuk vinden om te doen, welke dingen je je hond nog wil leren en wat noodzakelijk is om aan je hond/met je hond te leren.

De noodzakelijke dingen staan vast, daar valt niet aan te tornen.

Maar je kunt nu wel gaan kijken hoeveel tijd er dan nog resteert op een dag voor jou en jouw hond, en hoe je die het beste kunt invullen. Ga na of je bepaalde dingen kunt gaan combineren. Bijvoorbeeld je hond zijn eten niet meer in de voerbak geven, maar in zoek- en denkspelletjes. Daar doe je je hond een groot plezier mee, het is een manier om (geestelijk) meer energie kwijt te raken en meer voldaan te worden. Of tijdens een leuke wandeling plan je even een kort momentje van zo’n 2 minuten om even samen een oefening te doen. Of voordat je iets leuks gaat doen samen doen jullie eerst een noodzakelijke oefening. Door dit soort combinaties te maken, voelt een training vaak al minder zwaar.

Probeer elke dag, naast de noodzakelijke dingen die je met je hond doet, iets te kiezen wat jouw hond heel leuk vindt (bijvoorbeeld even samen spelen) en iets wat jij heel leuk vindt (bijvoorbeeld samen naar het bos gaan).

Vaak zit hier een overlap in en zijn de dingen die jij het leukst vindt ook de dingen die jouw hond heel fijn vindt. Door elke dag samen iets leuks te doen, blijf je genieten van je hond en voelt het niet alsof jullie alleen maar aan het trainen zijn. De ene dag heb je meer tijd dan de andere, maar een speelsessie of een net iets langere wandeling, of een wandeling op een net wat leukere locatie past vaak prima in je dag.

Ook kies je elke dag een (kleine) oefening uit het lijstje van de gedragingen van je hond die je graag wil veranderen. Dat kun je doen op de volgende manier:

Uit het lijstje met gedragingen van je hond die je graag wil veranderen, kies je een top 3, of zelfs een top 1. Dat is hetgeen waarmee je gaat beginnen. Dit kan iets kleins en specifieks zijn (blijven zitten als bezoek binnenkomt in plaats van opspringen), of iets groters of meer algemeen (rustig blijven wanneer er bezoek is).

Het gedrag wat je hebt gekozen als prioriteit nummer 1 ga je opsplitsen in kleine stapjes. Wat moet er allemaal gebeuren voordat mijn hond dit kent/voordat het gedrag veranderd is.

Om bij het voorbeeld van het opspringen bij bezoek te blijven: je hond moet misschien nog leren zitten, je hond moet leren niet naar de deur te rennen wanneer de bel gaat, je hond moet leren even te wachten in de kamer terwijl jij de gang inloopt, enzovoorts.

Maak de stapjes die er nodig zijn zo klein mogelijk. 

Dan worden ze namelijk zowel voor jou, als voor jouw hond, behapbaar en te overzien. Ook hier breng je weer een volgorde van belangrijkheid in aan. En vervolgens plan je dagelijks tijd voor het eerste stapje van het eerste stapje in. Omdat het kleine stapjes zijn, hoeven dit geen lange trainingssessies te zijn. Vaak is 5 minuten per dag al voldoende. En om het voor jou en jouw hond nog aangenamer te maken kun je proberen deze momenten in te bouwen tijdens de leuke dingen die jullie samendoen, of net ervoor of erna.

Door de stapjes klein te maken voelt het niet zo overweldigend. Het voelt alsof je op een missie bent die absoluut haalbaar is. Door steeds kleine stapjes te kunnen zetten, voelt het eindpunt steeds binnen bereik. En ook al zijn de stapjes dan heel klein, en gaan ze niet heel snel, jullie maken ze wel, en dat geeft je moed om door te gaan en niet op te willen geven.

Heel veel succes samen, en vergeet niet: geniet van elkaar.

Sylvia

P.S. Weet je niet zo goed waar te beginnen? Vind je het lastig te bepalen welke stapjes eerst nodig zijn en welke daarna? Zou je misschien wel wat ondersteuning kunnen gebruiken tijdens het veranderingsproces en alles wat je moet oefenen en trainen met je hond? Weet dan dat je heel welkom bent voor een gratis gesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we samen bekijken wat er nodig is en samen onderzoeken of mijn hulp jou aanspreekt en past bij hetgeen je zoekt. Dit gesprek verplicht je tot niets, maar kan de eerstvolgende logische stap zijn op weg naar een ander, meer ontspannen leven met jouw hond.

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected