Zojuist had ik een gratis kennismakingsgesprek met een hondeneigenaar. We spraken over haar hondje, dat moeite heeft met alleen blijven.
"Mijn andere hondjes bleven gewoon alleen, ik heb deze hond te veel verwend. Toen ze ging piepen heb ik opgegeven en haar niet meer in de Bench gedaan. Nu slaapt ze op de slaapkamer en kan ze niet alleen blijven."
Dit soort uitspraken raken me enorm. Deze hondeneigenaar zegt in deze paar zinnen eigenlijk verschillende (nare) dingen over zichzelf:
- “Ik heb het niet goed gedaan en daarom kan mijn hond niet alleen zijn.”
- “Ik moet niet zo flauw zijn met deze hond, dan zou ze het wel kunnen.”
- “Het is gewoon een kwestie van doorpakken, ik heb te snel opgegeven.”
En weet je, deze gedachten van haar zijn helemaal géén weergave van de situatie. Ze is te hard voor zichzelf en doet zichzelf daarmee tekort. Dit zijn haar veronderstellingen, oude ideeën of misschien meningen van de mensen om haar heen.
De eigenlijke situatie is waarschijnlijk heel anders:
- Haar vorige honden hadden hoogstwaarschijnlijk geen problemen met alleen zijn.
- Haar huidige hond ervaart wel problemen rondom alleen zijn, er is immers een reden waardoor ze gaat piepen.
- Deze hondeneigenaar voelt aan dat deze hond meer moeite heeft met alleen blijven en ze wil niet dat haar hondje stress ervaart.
- Ze past zich aan, regelt oppas of zegt bepaalde afspraken af, om haar hondje geen stress te bezorgen.
In plaats van dat ze het niet goed doet, vind ik juist dat ze enorm haar best doen.
Zichzelf in bochten wringt om haar hondje te sparen.
Omdat ze zo begaan is met het welzijn van haar hond.
Daar zet ze zichzelf voor op zij.
Dat is bewonderingswaardig.
In plaats van kritiek verdient ze een pluim.
Maar niet alleen een pluim. Ze verdient meer dan dat. Ze verdient de juiste hulp.
Hulp bij het uitzoeken wáárom haar hondje gaat piepen. Haar hondje doet dat niet zomaar. Haar hond ervaart negatieve emoties (angst, stress, eenzaamheid, frustratie?) als ze alleen moet blijven. Om haar hondje te kunnen leren om alleen te zijn, is het belangrijk eerst te weten met welke negatieve emoties we te maken hebben.
Bovendien verdient ze hulp tijdens het leerproces. Hulp bij het stapsgewijs vertrouwen. Haar hondje moet kunnen ervaren dat alleen blijven helemaal zo spannend niet is. Dit is niet zomaar een kwestie van wat proberen, of het volgen van een opbouwschema. Dit is gericht aan de slag gaan met het onderliggende probleem.
Gelukkig mag ik haar bij dit proces gaan helpen, omdat ze voor een begeleidingstraject heeft gekozen. Samen gaan we de komende tijd haar hondje helpen. Zodat ook haar hond zichzelf comfortabel en veilig gaat voelen alleen in huis.
Wat een mooi werk heb ik!
Sylvia
P.s. Kan jouw hond ook niet alleen blijven? En denk jij ook dat dat aan jou ligt? Ben je misschien ook te hard voor jezelf? Zullen we eens samen bespreken of er misschien iets anders aan de hand is? iets waar ik je bij kan helpen om het op te lossen? Laten we samen een gratis kennismakingsgesprek inplannen. Dan krijg je vanzelf meer inzicht in wat er nu echt speelt.