Wat is de oorzaak van ongewenst gedrag van je hond
Ongewenst gedrag van je hond kan van alles zijn. Het kan zijn dat je hond overmatig blaft, bijvoorbeeld wanneer er visite is, of hij gromt bijvoorbeeld naar de hond van de buren. Wat voor de ene eigenaar ongewenst hondengedrag is, kan voor de andere eigenaar geen probleem vormen. Ongewenst gedrag, zoals wij dat definiëren, is dus gedrag wat de hond op een bepaald moment in een bepaalde situatie laat zien en wat door de eigenaar van de hond niet gewenst is.
Wanneer we dit, voor de eigenaar ongewenste, gedrag vanuit de hond bekijken, is het vaak voor die hond, in die situatie, op dat moment, noodzakelijk gedrag. Een hond die blaft wanneer er visite is, doet dit bijvoorbeeld omdat hij die visite erg spannend vindt, en hij wil er op die manier voor zorgen dat de visite bij hem uit de buurt blijft, hij probeert op die manier zijn omgeving veilig te houden.
Ongewenst gedrag van je hond veranderen
Om ongewenst gedrag te kunnen veranderen, of te zorgen dat het minder wordt, moeten we ons vaak in eerste instantie niet richten op dit gedrag zelf, maar op de onderliggende oorzaken hiervan. Wanneer de onderliggende oorzaak niet opgelost wordt, kan het probleem ook niet goed worden opgelost. We zijn dan eigenlijk alleen maar met symptoom bestrijding bezig. In bovenstaand voorbeeld zouden we bijvoorbeeld tegen de hond kunnen zeggen dat hij niet meer moet blaffen, en stel dat de hond dat dan ook niet meer doet, dan wil dat nog niet zeggen dat hij de visite niet meer spannend vindt. Misschien gaat hij dan de visite, weliswaar stil, maar angstvallig, in de gaten houden en wanneer ze te dicht bij hem in de buurt komen gaat hij misschien wel naar ze grommen.
De redenen waarom honden ongewenst gedrag vertonen kunnen divers zijn. Hieronder worden een aantal factoren besproken die kunnen leiden tot dat specifieke gedrag van een hond op dat moment.
Mogelijke oorzaken van ongewenst gedrag van je hond
Elk gedrag, en dus ook het ongewenste gedrag, wordt door een aantal factoren bepaald. Welke factoren in welke mate een rol spelen is afhankelijk van de hond en de situatie.
Factoren die afhankelijk zijn van de hond zijn bijvoorbeeld de genen van een hond. Een hond die oorspronkelijk is gefokt om te waken zal bijvoorbeeld eerder naar onbekende mensen in huis blaffen dan een hond die meer gefokt is als gezelschapshond.
Nu is het niet zo dat alle honden die gefokt zijn om te waken altijd blaffen, en alle honden die gefokt zijn als gezelschapshond dat niet doen. Ook het karakter van de hond zelf speelt een rol. In een gezin zijn niet alle broers en zussen hetzelfde, en dat geldt ook voor onze honden. Elke hond is uniek en heeft een bepaald temperament en karakter.
Wat ook zeker van belang is, zijn de ervaringen die een hond in het verleden al heeft meegemaakt. Een hond die vaak vervelend benaderd is door visite zal eerder blaffen dan een hond die alleen maar leuke ervaringen met de visite heeft meegemaakt.
Ook kan het invloed hebben wat de hond geleerd heeft over zijn eigen gedrag in het verleden. Stel weer de hond die blaft naar visite, als deze hond daarmee in het verleden de visite steeds op afstand heeft kunnen houden, dan zal hij dit gedrag blijven inzetten zolang hij de visite spannend vindt, omdat dit lijkt te werken voor hem.
Wanneer een hond niet lekker in zijn vel zit, bijvoorbeeld omdat hij ergens pijn heeft, dan kan deze hond in een bepaalde situatie anders reageren dan hij normaal zou doen. Een hond die pijn heeft kan het op dat moment heel belangrijk vinden om de visite op afstand te houden, omdat de ervaring hem heeft geleerd dat het pijn doet wanneer ze hem aanraken. Of door het lichamelijke ongemak is zijn lontje sowieso al korter en wil hij gewoon met rust worden gelaten.
Ook een bepaalde specifieke situatie kan voor bepaald gedrag zorgen. Stel je hond lijkt meestal rustig wanneer er visite komt, maar niet rond de feestdagen, bijvoorbeeld omdat hij dan al gespannen is van de vuurwerkgeluiden van buiten, en de drukte van visite is op dat moment teveel voor hem. Wanneer de hond al gespannen is, kan een situatie die de hond normaal gesproken goed aankan, op dat moment teveel zijn.
Wat ook een erg belangrijke factor is, is wat de emoties van de hond in die situatie zijn. Om weer bij het voorbeeld van de visite te blijven, wanneer een hond zich angstig voelt wanneer er visite komt, kan het zijn dat hij eerder gaat blaffen dan wanneer hij op zijn gemak is.
Heb jij vragen over het gedrag van jouw hond? Vraag jij je af wat de oorzaak is van gedrag van jouw hond én wil je graag weten hoe je dit gedrag kunt veranderen? Ik help je hier graag mee verder. Wil jij eens samen met mij bekijken of mijn hulp datgene is wat jij zoekt? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek.