antiblafband

Waarom een antiblafband het probleem nog groter maakt

Blaft jouw hond veel?

Bijvoorbeeld als hij of zij alleen thuis moet blijven?

Zou jij heel graag willen dat dit geblaf ophoudt?

Gebruik je daarom, of overweeg je daarom, een anti-blafband te gebruiken?

Dit is wat fabrikanten van blafbanden je vertellen:

  1. Het doet geen pijn….
  2. Je hond leert erdoor om niet te blaffen…
  3. Het levert geen schade bij je hond op….

Maar dit is de realiteit:

  1. Het doet wél pijn (stroombanden), of het is érg onprettig (citronella banden, honden haten die geur), anders kan het geen effect hebben. Als je hond niets zou voelen of zou merken dan hoef je de band ook niet om te doen.
  2. Het beschadigt je hond, niet alleen fysiek, maar zeker ook geestelijk.

Om effect te kunnen hebben moet jouw hond de band in ieder geval als onprettig ervaren. Dusdanig onprettig dat jouw hond niet meer durft te blaffen.

Jouw hond blaft niet zomaar.

Geen een hond blaft om te blaffen. Wanneer jouw hond blaft als hij of zij alleen thuis moet blijven, dan voelt hij/zij zich misschien onveilig, eenzaam of gefrustreerd. Jouw hond voelt zich in geen geval prettig. De anti-blafband gaat er niet voor zorgen dat jouw hond zich beter gaat voelen, sterker nog, juist niet. Het gevoel van onveiligheid, eenzaamheid of frustratie zal eerder nog groter worden.

Honden kunnen leren door situaties aan elkaar te koppelen.

Jouw hond blaft omdat hij zich niet prettig voelt alleen in huis. Als hij gaat blaffen om zijn ellende te uiten, krijgt hij een vervelende sensatie van de antiblaf-band. Deze vervelende sensatie ervaart jouw hond tijdens het alleen blijven, waardoor dit nog spannender en moeilijker voor jouw hond gaat worden. Het probleem wordt daardoor alsmaar groter.

Misschien denk je nu dit:

“Ja maar, de buren klagen zo over het geblaf, het moet gewoon stoppen”.

Of:

“Ja maar, sinds ik die anti-blafband gebruik is het blaffen wel minder geworden”.

Ik kan me voorstellen dat jij met het handen in het haar zit wanneer jouw hond steeds blaft als jij van huis gaat. Dat het enorm vervelend is als jouw buren komen klagen of dat er misschien zelfs burenruzies door ontstaan. Maar door voor dit soort oplossingen te kiezen maak je het leven van je eigen hond steeds zwaarder. Dan doe je je hond echt te kort en wordt het welzijn van je eigen hond steeds minder. Dat wil je toch niet als hondeneigenaar?

En ja, het kan zijn dat het blaffen door de anti-blafband minder is geworden. Maar dan is dat niet omdat je hond zich beter is gaan voelen. Dat hij de situatie alleen beter aankan. Nee, het blaffen is minder geworden omdat jouw hond niet meer dúrft te blaffen. Hij voelt zich nog onveiliger, maar durft niets meer te proberen om aan deze situatie te ontkomen. Dit kan er zelfs toe leiden dat jouw hond depressief wordt, of terecht komt in een staat van aangeleerde hulpeloosheid (voor meer informatie hierover kun je hier klikken).

Dit wil je de hond waar je zoveel van houdt toch niet aandoen……?

Maar wat dan wel? Je wilt echt van dat blaffen af….

Wanneer honden blaffen omdat ze het moeilijk hebben alleen in huis, dan is het nodig dat jouw hond zich anders gaat voelen wanneer hij of zij alleen moet blijven. Wanneer jouw hond niet meer bang of eenzaam is, wanneer jouw hond zich veilig voelt en het vertrouwen heeft dat jij wel terugkomt, dan is er voor jouw hond geen noodzaak meer om te blaffen. Als jij de negatieve gevoelens die jouw hond nu ervaart tijdens het alleen blijven kunt wegnemen, dan zal je merken dat het blaffen vanzelf stopt.

Hoe doe je dat dan? Die negatieve gevoelens wegnemen?

Dit kun je alleen maar doen door je hond op een geleidelijke manier te laten wennen aan alleen blijven. En nee, dat is niet simpelweg een opbouwschema volgen van eerst een minuutje alleen, dan twee, dan drie enzovoorts. Het is niet simpelweg een opbouwschema volgen, omdat voor elke hond de stapjes anders zijn. De ene hond kan het best aan om even 5 minuten alleen te zijn en krijgt het daarna pas zwaar, de andere hond raakt al in paniek als zijn eigenaar alleen nog maar zijn jas aandoet of zijn sleutels pakt. En wat de ene dag lukt, lijkt de volgende dag ineens weer helemaal niet te gaan.

Jouw hond op een goede manier leren dat alleen blijven oké en veilig is, doe je met díe stapjes die jouw hond aankan. En dat is dus voor elke hond verschillend. En voor een bepaalde hond zelfs per dag verschillend. Algemene richtlijnen en adviezen helpen niet, jouw hond heeft een aanpak nodig die elke dag, steeds opnieuw, op jouw hond wordt afgestemd.

Verlatingsangst is een probleem wat in de meeste gevallen erg goed op te lossen is, maar waar veel hondeneigenaren toch mee blijven worstelen. Omdat het niet altijd meevalt de aanpak precies op maat van je hond af te stemmen. Om precies te kunnen zien wat je hond aankan op dat moment en wat niet.

Ben jij nou ook een hondeneigenaar die hiermee worstelt, wacht dan niet langer en trek aan de bel.

Schakel hulp in en modder niet langer alleen aan. Al die tijd dat jij langer wacht breng je je hond steeds opnieuw in een lastige en onveilige situatie. Al die tijd dat je langer wacht raak je zelf meer ontmoedigd of gefrustreerd. Al die tijd dat je langer wacht wordt jouw vrijheid beperkt.

Help je zelf en je hond. Op de juiste manier die het welzijn van jouw hond echt ten goede komt, en daardoor ook jouw welzijn verbetert.

Sylvia.

P.S. Herken je jezelf in het bovenstaande? Heb jij ook een hond die moeite heeft met alleen blijven en wil je heel graag weten hoe je jouw hond dit op een goede en hond vriendelijke manier kan leren? Doe dan vandaag nog een aanvraag voor een gratis gesprek. Dan bekijk ik samen met je wat er aan de hand is en hoe ik jou en jouw hond kan helpen om ervoor te zorgen dat jouw hond écht alleen kan blijven en jij weer met een gerust hart van huis kunt.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!