systematische desensitisatie

Systematische desensitisatie


Systematische desensitisatie? wat is dat?


In een ander artikel sprak ik over counter conditioneren, een veel gebruikte term in honden trainings-land. In deze blog wil ik het hebben over systematische desensitisatie, een andere veel gebruikte term.

Systematische desensitisatie is een manier om je hond geleidelijk aan iets te laten wennen, zonder dat je hond angstig wordt. Je kunt dit toepassen om je hond een angst te laten overwinnen, of juist om te voorkomen dat je hond een bepaalde angst zal ontwikkelen.

Hoe werkt dat dan? Systematische desensitisatie?

Je biedt een prikkel eigenlijk in steeds toenemende mate aan. Je begint op een niveau waarop je hond niet bang of gespannen is van deze prikkel. Geleidelijk aan verhoog je de intensiteit van de prikkel, maar je zorgt steeds dat de mate waarop je de prikkel aanbiedt NIET tot spanning leidt bij je hond.

Systematische desensitisatie kun je bijvoorbeeld toepassen bij honden die bang zijn van bepaalde geluiden. Je laat het geluid horen aan je hond, maar zodanig zacht dat je hond niet angstig wordt. Zodanig zacht dat je hond eigenlijk niet reageert. In volgende sessies kun je het geluid steeds iets harder laten klinken, maar je werkt met zulke kleine stapjes dat je hond geen enkele keer spanning ervaart. Het aantal sessies wat nodig is, is afhankelijk van je hond. Wanneer je je hond, zonder angst en spanning, hebt laten wennen aan het geluid op het volume zoals dit in het dagelijks leven klinkt, is je missie geslaagd.

Wanneer je systematische desensitisatie toepast, leert je hond dat de desbetreffende prikkel een neutraal iets is. Dit kan goed toepasbaar zijn voor prikkels waarvoor jouw hond nog geen angst heeft ontwikkeld. Wanneer je een bepaalde angst wil overwinnen, werkt systematische desensitisatie IN COMBINATIE met counter conditioneren vaak beter.

Systematische desensitisatie in combinatie met counter conditioneren.

Wanneer je deze twee technieken samen toepast,  bied je niet alleen de prikkel aan, je zorgt ook dat er iets leuks gaat gebeuren wanneer deze prikkel aangeboden wordt. In het voorbeeld van een hond die angstig is van geluiden: je laat het geluid horen op een volume dat je hond niet angstig is én je geeft je hond iets lekkers.

Een prikkel die voorheen spanning opriep bij je hond, kun je op die manier ombuigen naar een prikkel die een aankondiger wordt voor iets leuks.



Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!