hond gromt naar eigenaar

Hond gromt naar eigenaar

Mijn hond gromt naar mij… Wat moet ik doen?

 Heb jij een hond die wel eens gromt naar jou of jouw gezinsleden? Ben jij bang dat dit gedrag uit de hand zal lopen en het misschien nog erger wordt? Wat als je hond het niet bij grommen laat, maar misschien ook gaat bijten?

Jouw hond gromt.

Is bovenstaande situatie bij jou thuis het geval? Aarzel dan niet en zoek hulp. Ga niet af op goedbedoelde adviezen van mensen uit je omgeving of informatie die je kunt vinden op internet of facebook. Wanneer er sprake is van grommen, dan heeft jouw hond het nodig dat hij/zij echt gehoord gaat worden. Dat iemand jullie helpt om te bepalen wat de reden is waarom jouw hond gromt. Dat er iemand is die jou helpt te luisteren naar wat je hond je wil vertellen.

Jouw hond gromt met een reden.

Honden grommen niet voor niets. Heel vaak voelen ze zich op een bepaalde manier bedreigd of in het nauw gedreven. Grommen is voor honden een communicatiemiddel en honden gebruiken het bijvoorbeeld om de situatie voor henzelf veilig te houden.

Vertrouwt jouw hond jou of de situatie niet?

Wat is er aan de hand dat jouw hond naar zijn eigen gezinsleden meent te moeten grommen? Hoe zit het met het vertrouwen tussen jou en jouw hond? Grommen geeft vaak aan dat jouw hond de situatie op bepaalde momenten niet vertrouwt. Vertrouwen is iets wat zorgvuldig opgebouwd dient te worden.

Jouw hond gromt: veel achterhaalde adviezen.

Vaak worden er, in situaties waarin een hond gromt, nog dit soort adviezen gegeven: “heb jij een hond die naar je gromt? Nou, dan wil hij de baas zijn, ik zou hem maar flink op zijn plek zetten”. Of “wie denkt die hond wel dat hij is, meteen corrigeren zoiets”.

Dit soort adviezen zijn ondertussen achterhaald en doen meer kwaad dan goed.

Agressie met agressie bestrijden werkt niet.

Wanneer jouw hond naar jou gromt, heeft het geen zin dit grommen met nog meer agressie te bestrijden. Boos worden op je hond of hem corrigeren is niet helpend in deze situatie. Een voorbeeld uit de mensenwereld: Als jouw partner boos op je is en op je moppert, helpt het niet wanneer jij terug gaat schreeuwen. Vaak wordt de situatie dan alleen maar heftiger en loopt het nog meer uit de hand. Pas als jullie de situatie rustig samen bespreken kunnen jullie tot een oplossing komen.

Voor jouw hond geldt hetzelfde. Jouw hond gromt omdat hij zich niet veilig of bedreigd voelt. Wanneer jij boos wordt, zal dit je hond niet helpen zich veiliger te voelen. Dit zal jullie niet helpen om meer vertrouwen in elkaar te krijgen. Sterker nog, hoogstwaarschijnlijk vererger je het probleem. Door te corrigeren wordt het vertrouwen tussen jou en jouw hond nog verder aangetast.

Nog duidelijker communiceren.

Bovendien, wanneer jouw hond gromt, doet jouw hond dit om jou of jouw gezinsleden iets duidelijk maken. Door dit grommen af te straffen, zonder iets aan de oorzaak te doen, wordt de noodzaak voor jouw hond om jullie dit duidelijk te maken alleen maar groter. En als grommen dan niet blijkt te werken, gaat jouw hond het op een andere manier proberen. Door nog duidelijker te zijn. Bijvoorbeeld door te gaan happen. Grommen is zoals gezegd een communicatiemiddel. Maar happen ook. Grommen kun je in dit geval vergelijken met praten, en happen met schreeuwen. Je hond gaat als het ware harder roepen omdat er niemand naar hem luistert en de situatie als maar spannender wordt. Door grommen af te straffen, zorg je er eigenlijk voor dat je hond eerder tot bijten over zou kunnen gaan.

“Ja maar, ik kan dit toch niet zomaar toelaten?

Straks wordt het van kwaad tot erger…” 

Zijn dit gedachten die je nu hebt? Het is zeker niet de bedoeling om niets aan het grommen te doen. Het is zeker niet de bedoeling de situatie zo te laten en te hopen dat het vanzelf beter wordt.

Corrigeren is niet de oplossing, maar wat dan wel?

Zoals ik hierboven al beschreef, jouw hond gromt niet voor niets. Door op zoek te gaan naar de oorzaak, vind je ook de sleutel tot de oplossing.

Gedrag wordt gestuurd door emoties.

De oorzaak vind je niet door uit te gaan van het idee dat er sprake is van dominantie. Vroeger werd elk ongewenst gedrag van honden vanuit een dominantie theorie verklaard. Gelukkig weten we ondertussen wel beter. Door wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat honden, net zoals wij, emoties hebben. En dat hun gedrag, net zoals bij ons, gestuurd wordt door deze emoties. Jouw hond is veel meer dan een wezen dat alleen maar bezig is met de baas te willen zijn. Jouw hond wil, net zoals wij, geborgenheid, liefde, zich veilig en op zijn gemak voelen. Jouw hond handelt vanuit een onderliggende emotie, bijvoorbeeld angst. En heel vaak is dat een reden voor jouw hond om te grommen.

“Mijn hond lijkt niet bang als hij zo gromt.”

Misschien denk je nu bij jezelf “mijn hond lijkt helemaal niet angstig als hij zo naar me gromt”. Dat kan. Jouw hond doet zijn best om zich veilig te houden. Dan kan het zijn dat hij zich niet angstig en kwetsbaar op wil stellen. Maar zich juist stoer voor wil doen. Jouw hond hanteert de tactiek ‘de aanval is de beste verdediging’ op dat moment.

Gevoel van dreiging wegnemen.

Voelt jouw hond zich bedreigd? De oplossing zit erin om dit gevoel van dreiging bij je hond weg te halen. Hoe komt het dat jouw hond zich bedreigd voelt? Hoe geef je hem/haar meer vertrouwen?

Hoe je dit kunt doen, is afhankelijk van wat er in jullie specifieke situatie precies aan de hand is. En daarom is het belangrijk alleen adviezen op te volgen van iemand die precies op de hoogte is van jullie unieke situatie en die voldoende gekwalificeerd is om je bij dit probleem te helpen.

Zodat jouw hond zich echt begrepen voelt. Zodat jouw hond zich weer veilig voelt. Zodat de noodzaak om te grommen voor jouw hond verdwijnt.

P.s. Gromt jouw hond soms naar jou of jouw gezinsleden? Blijf hier niet mee doormodderen met het risico dat de situatie alleen maar erger wordt. Ga op zoek naar deskundige hulp. Wil je weten hoe ik je hierbij zou kunnen helpen? Laten we dan samen bespreken wat er aan de hand is en wat er nodig is, tijdens een gratis en vrijblijvend verkennend gesprek.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!