De lange nawerking van stress bij jouw hond
Ben jij wel eens enorm hard geschrokken? Een echte plotselinge schrik, dat je hart daarna nog een tijdje na bonst in je keel? Weet je dat zo’n schrikreactie een lange uitwerktijd nodig heeft? Dat het echt even duurt voor alle hormonen die vrijgekomen zijn tijdens deze schrikreactie, uit je lichaam zijn verdwenen?
Tijdens een schrikreactie komen er hormonen vrij die je lichaam op scherp zetten.
Hormonen die:
- Jouw lichaam in een staat van paraatheid brengen.
- Je klaar maken om meteen in actie te kunnen schieten.
- Jou vleugels geven als je moet vluchten.
- Jouw pijnperceptie verminderen zou je jezelf moeten verdedigen.
- Kortom, die, mocht het echt nodig zijn, jou helpen gevaarlijke situaties te overleven.
Deze hormonen zijn niet meteen weer weg nadat het gevaar geweken is.
Cortisol bijvoorbeeld, één van deze stresshormonen, kan na een intense gebeurtenis lang verhoogd blijven. En lang is niet een paar uurtjes of een dag, nee, het kan wel bijna 2 weken duren voor al deze hormonen weer uit je lichaam zijn. Dat is echt iets om bij stil te staan. Want dit werkt voor onze honden op precies dezelfde manier…
Schrikt jouw hond van iets, dan heeft zijn of haar lichaam echt de tijd nodig om te herstellen.
Ook al lijken de situaties voor ons als hondeneigenaar helemaal niet zo heftig, jouw hond kan ze zeker wel als heel heftig ervaren. Wij mensen kijken namelijk heel anders tegen situaties aan dan onze honden.
Uitvallen naar een andere hond op straat kan voor jouw hond bijvoorbeeld een gebeurtenis van levensbelang zijn. Als jouw hond zich dusdanig bedreigd voelt dat hij denkt niet anders te kunnen dan zichzelf te moeten verdedigen, bijvoorbeeld door te blaffen en te grommen aan de lijn, terwijl de andere hond alleen nog maar aan de overkant van de straat loopt, dan gebeurt er dus van alles in het lichaam van jouw hond. Jouw hond kan schrikken, zich bedreigd voelen, een paniekreactie laten zien en in actie schieten om deze situatie ‘te overleven’. Voor ons kan dat zwaar klinken, de situatie ‘te overleven’, maar voor onze honden kan het dus wel zo voelen.
Dat betekent dat deze reactie nog lang nawerkt in het lichaam van jouw hond. Dit kan allerlei gevolgen hebben, ik noem je wat voorbeelden:
- Doordat het lang duurt voor het niveau van de stresshormonen daalt in het lichaam van jouw hond kan er bij een volgende stressreactie (de volgende hond die jullie tegenkomen bijvoorbeeld) al heel snel weer een heel hoog level worden bereikt. Waardoor jouw hond bij opeenvolgende prikkels steeds sneller en heftiger gaat reageren.
- De hogere hormoonspiegel kan leiden tot een verhoogde mate van paraatheid en alertheid van jouw hond. Hierdoor kan jouw hond prikkels steeds eerder opmerken.
- Jouw hond kan niet zo goed tot rust komen. De alertheid en paraatheid zorgt ervoor dat jouw hond meer moeite heeft met ontspannen. Hierdoor kunnen jullie in een neerwaartse spiraal terecht komen, omdat een tekort aan rust de gemoedstoestand van jouw hond niet ten goede zal komen.
Nog een voorbeeld: ben je met je hond naar de dierenarts geweest? Leverde dat veel stress op? Dat kan dus invloed hebben op het gedrag van jouw hond tijdens jullie wandeling. Of dat jouw hond alleen blijven die dag ineens lastiger vindt. Allerlei gebeurtenissen werken op elkaar door. Het kan soms lastig zijn om je dit allemaal te realiseren en hier rekening mee te houden.
Toch is het belangrijk, om stress en de gevolgen daarvan goed te onderkennen bij onze honden.
Wanneer je bijvoorbeeld het idee hebt dat bepaalde oefeningen moeilijker gaan, of bepaalde situaties meer problemen opleveren, ga dan eens na wat er niet alleen vandaag allemaal gebeurd is in het leven van jouw hond, maar ook in de voorgaande dagen, of zelfs weken.
Sylvia
P.S. Het valt niet altijd mee om alle situaties, met alle gevolgen die deze voor onze honden kunnen hebben, goed in te kunnen schatten en te kunnen overzien. Het kan heel helpend zijn om iemand te hebben die hierover met je meedenkt en die het overzicht helpt te bewaren. Vraag jij je af of ik diegene voor jou kan zijn? Laten we dit samen bespreken tijdens een gratis verkennend gesprek. Jij legt mij de situatie van jou en jouw hond voor. Ik leg je mijn manier van helpen en begeleiden uit. Aan de hand hiervan kun jij voelen of dit je aanspreekt en of dit bij je past.
Hannie van Bueren
op 27 Jul 2024Sylvia Aerts
op 29 Jul 2024