5 fabels om te voorkomen dat jouw als hij hond zijn eten/snacks of speeltjes gaat verdedigen.
Wanneer je een hond hebt wil je waarschijnlijk graag voorkomen dat hij zijn speeltjes, eten of snacks gaat verdedigen.
Regelmatig hoor ik nog dat hondeneigenaren adviezen krijgen hoe ze dit kunnen aanpakken. Helaas zijn dit veel van dit soort adviezen inmiddels achterhaald en werken ze soms zelfs averechts. Vandaar dat ik ze hier even voor je op een rijtje zet:
- “Raak je hond aan terwijl hij aan het eten is zodat hij hieraan kan wennen.”
- “Doe je hand in de voerbak terwijl je hond aan het eten is, zodat hij hieraan kan wennen.”
- “Pak de voerbak op terwijl je hond aan het eten is en zet deze weer terug, ook zodat hij hieraan kan wennen.”
- “Geef je hond eten in allerlei verschillende omgevingen, ook drukke omgevingen, zodat je hond kan wennen aan eten met mensen om zich heen.”
- “Geef je heel veel speeltjes en dergelijke, dan heeft je hond geen reden om ze te verdedigen.”
De eerste 4 hierboven genoemde adviezen zorgen vaak voor veel onrust rondom eten en dergelijke voor jouw hond.
Terwijl, als jouw hond in alle rust van zijn eten kan genieten, er veel meer ontspanning in die situatie blijft.
Om een voorbeeld te geven: wanneer jij rustig zitten eten en iemand anders pikt wat van jouw bord, word jij juist meer alert. En ga jij de omgeving scannen om te kijken of diegene weer in de buurt is wanneer jij de volgende keer gaat eten. Bovengenoemde adviezen wakkeren op die manier juist alertheid en ongerustheid rondom eten bij jouw hond aan.
Het verdedigen van voorwerpen kan ontstaan bij honden waarbij dingen afgepakt worden.
Ook al heeft jouw hond heel veel speeltjes, wanneer hij bang is dat net dat ene speeltje afgepakt gaat worden, kan hij dat gaan verdedigen.
Wanneer jouw hond de afstandsbediening pikt, kan ik me voorstellen dat je deze zo snel mogelijk weer in veiligheid wil brengen. Wanneer jij jouw hond dan (onbedoeld en onbewust) onder druk zet om de afstandsbediening terug te krijgen, kan er spanning bij jouw hond ontstaan. De volgende keer dat jouw hond iets heeft, (dat kan ook een voorwerp van hemzelf zijn zoals een speeltje), is hij misschien bang dat er hetzelfde kan gebeuren. Afpakken en onder druk zetten is vaak geen goed idee. Ruilen en het aanleren van een goed ‘loslaat-commando’ wel.
Een andere mythe die ik hier zeker nog wil ontkrachten is dat er soms gezegd wordt dat jouw hond zijn eten/snacks/speeltjes verdedigt vanuit een gevoel van dominantie.
Jouw hond zou op die manier de baas willen spelen over jou, of over anderen. Dit is absoluut niet waar. Het verdedigen van wat dan ook, doet jouw hond omdat hetgeen hij verdedigt belangrijk voor hem is. Jouw hond denkt dit voedsel, of voorwerp, nodig te hebben voor zijn overleving en ervaart een angst dat jij (of iemand anders) dit van hem wil afnemen. Als jouw hond deze angst niet ervaart, zal hij ook niks verdedigen. Het verdedigen ten opzichte van onbekende mensen kan ook te maken hebben met een onvoldoende vertrouwen in mensen in het algemeen.
Belangrijk is, wanneer jij een hond hebt die iets verdedigt, dat je uitzoekt welke angst jouw hond op dat moment ervaart. En dat je je hond gaat helpen om die angst weg te nemen. Dan zul je zien dat het verdedigende gedrag ook zal verdwijnen.
Het verdedigen van voedsel en voorwerpen is een serieus probleem en kan zonder de juiste aanpak helaas ontaarden in flinke agressie issues. Modder daarom niet te lang zelf aan en schakel deskundige hulp in om dit gedrag in goede banen te leiden. Even samen bekijken of mijn hulp hierbij iets voor jou en jouw hond is? Boek een gratis kennismakingsgesprek. Dan bekijken we samen wat er aan de hand is en wat er nodig is om jou en jouw hond te helpen. En dan leg ik je uit hoe we dit samen op kunnen gaan lossen.
Sylvia