vuurwerkangst

Vuurwerkangst training voor jouw hond

01 december 2021

Is jouw hond angstig voor harde geluiden?

Overweeg je een vuurwerktraining voor jouw hond te volgen?

In deze tijd van het jaar is het weer een actueel onderwerp, honden die angstig zijn van geluiden, zoals bijvoorbeeld de vuurwerkgeluiden.

 Een groot deel van onze honden krijgt op een bepaald moment in hun leven te maken met angst voor vuurwerk. Heel veel honden kampen met dit soort angsten in de decembermaand (wanneer er al regelmatig knallen klinken) en zeker tijdens de jaarwisseling.

In Nederland is ook dit jaar het afsteken van vuurwerk weer verboden, maar toch klinken hier en daar al knallen. Een reden voor mij om dit artikel nu toch te schrijven.

Help je hond zijn angst te verminderen, anders breidt deze misschien juist wel uit.

 Wanneer jouw hond angstig is van bepaalde geluiden, is het belangrijk actief aan deze angst te gaan werken. Door je hond echt te laten ervaren dat deze geluiden helemaal niet spannend zijn. Zodat jouw hond steeds minder van geluiden schrikt en dus steeds meer situaties aan gaat kunnen en steeds minder zal reageren op geluiden. Werk je niet actief aan deze angst, dan zal deze zich hoogstwaarschijnlijk uitbreiden. Was je hond eerst alleen bang van vuurwerk, dan wordt het je hond het misschien ook wel van lopen in het donker (omdat hij toen een knal heeft gehoord), of van geluiden van onweer, of misschien wel van de knallende uitlaat van een brommer. Heeft jouw hond een bepaalde angst, dan is het altijd een goed idee je hond te gaan helpen om over deze angst heen te komen.

 Angst is niet altijd goed te herkennen.

 Het is voor ons als hondeneigenaar niet altijd duidelijk of onze hond angstig is, bijvoorbeeld wanneer een hond totaal niet blaft, maar stilletjes in zijn mandje gaat liggen. Observeer je hond daarom goed. Zie je gedragsveranderingen wanneer er harde geluiden klinken? Zie je subtiele lichaams-signalen zoals bijvoorbeeld gapen en hijgen, met de tong de bovenlip aflikken, of wegkijken? Trilt je hond of verstijft hij misschien wel van angst? Ook honden die niet gaan blaffen, wegkruipen of juist druk gedrag laten zien, kunnen erg bang zijn van geluiden.

 Wanneer een geluidstraining volgen?

 Heb jij een hond met angst voor geluiden? Dan is het raadzaam met je hond een geluidstraining te volgen. Zoals hierboven ook al uitgelegd, wanneer je een angst laat door sudderen zal deze zich hoogstwaarschijnlijk uitbreiden naar andere dingen en zal je hond alleen maar angstiger worden. Je hond kan dan ook bang worden van andere zaken. Zaken waar je hond de geluiden mee in verband brengt. Om een extreem voorbeeld te noemen dat ik laatst tegenkwam in mijn praktijk: een hond die bang was van vuurwerk durfde op een gegeven moment helemaal de deur niet meer uit. Was dat het eerste jaar alleen op oudejaarsdag het geval, het jaar daarop was het als het ‘s avonds donker was, en dit jaar begon het weer bij het verzetten van de klok, maar durfde deze hond ook overdag niet meer op straat.

Wil jij een geluidtraining volgen, specifiek voor vuurwerkgeluiden? Wacht dan niet tot het december is, maar begin hier het liefst al in de zomermaanden mee. Een geluidstraining moet helemaal aangepast worden aan het tempo waarop jouw hond dit aankan. Door ruim op tijd te beginnen heb je de grootste kans om in december helemaal goed voorbereid te zijn.

Is jouw hond helemaal niet angstig van geluiden, dan nog heeft het toch zin om dit soort geluidsoefeningen in het socialisatieproces op te nemen. Jouw hond kan dan, alvorens een mogelijke angst te ontwikkelen, leren dat het horen van (harde) geluiden, betekent dat er leuke dingen gaan gebeuren.

Hoe werkt een geluidstraining?

Tijdens een geluidstraining hoort je hond geluiden zonder dat hij of zij angstig wordt, en zodra de geluiden klinken gebeuren er leuke dingen voor je hond. Welke dingen dat zijn is afhankelijk van jouw hond. Ook hoe hard de geluiden klinken is afhankelijk van jouw hond. Daarom kun je een geluidstraining nooit in groepsverband gaan oefenen. Dit is iets wat individueel en op maat voor jouw hond moet plaatsvinden.

Tijdens een geluidstraining is het heel belangrijk dat je onder het spanningsniveau van je hond blijft. Dit wil zeggen, je begint met het geluid dusdanig zacht, of met je hond dusdanig ver weg van het geluid, dat je hond niet bang is. Wanneer je hond de geluiden tijdens deze training hoort, mag je hond geen enkele keer angstig worden.

Wanneer je hond heel gespannen is, zal hij/zij niet willen eten of spelen. In deze toestand is je hond als het ware alleen maar in een overlevingsmodus en kan hij niet leren dat hij/zij niet bang hoeft te zijn. Daarom is het heel belangrijk onder het spanningsniveau van je hond te blijven. Bovendien zou je, wanneer je hond angstig is tijdens de training, je hond juist kunnen leren dat geluiden angstaanjagend zijn, en daardoor de angst onbedoeld nog groter maken.

Vaak wordt een geluidstraining ingezet voor honden die angstig zijn van vuurwerk. Sommige honden zijn heel angstig van vuurwerk, maar reageren totaal niet op de (nep) geluiden van de training. Toch heeft het dan wel degelijk zin om zo’n training met deze geluiden te doen. Je hond kan op die manier leren dat harde geluiden een aankondiger worden van leuke dingen. En als dan de echte vuurwerkgeluiden klinken heeft jouw hond hopelijk al iets om op terug te vallen (“die andere geluiden betekenden alleen maar leuke dingen, misschien is dat met deze geluiden ook zo”).

Zorg dat zo’n training juist niet averechts gaat werken.

Enorm belangrijk bij een geluidstraining is dat je hond tijdens deze training helemaal geen angst ervaart. Het geluid mag maar steeds zo zacht (of hard) klinken als wat jouw hond aankan. Wil jij deze training gaan doen met je hond, dan is het dus noodzakelijk dat jij voldoende kennis hebt van de lichaamstaal van jouw hond, en dat jij mogelijke stresssignalen (ook de hele subtiele) meteen opmerkt zodra ze zich voordoen.

Het gevaar bij dit soort oefeningen, wanneer eigenaren dit zelfstandig oefenen, is dat hun hond banger is dan dat ze denken, en daardoor juist een angst ontwikkeld in plaats van dat de angst afneemt.

Wil jij jouw hond veilig en op de juiste manier over zijn of haar angst voor geluiden heen helpen? Doe dit dan niet op eigen houtje maar vraag om hulp. Het klinkt zo eenvoudig, even wat vuurwerkgeluiden afspelen en ondertussen spelen met je hond, maar een goede geluidstraining is veel meer dan dat.  Het gevaar dat je de angst van je hond alleen maar groter maakt is reëel aanwezig en dat is toch het laatste wat je wilt.

Is jouw hond angstig van geluiden en ben je op zoek naar hulp? Ik help je graag verder. Wil je eens met me overleggen hoe ik je hierbij zou kunnen helpen? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek om dit eens met me te bespreken.

Sylvia

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!