hond steunen bij angst

Hoe ga je om met jouw hond met vuurwerkangst?

01 december 2021

Is jouw hond bang van vuurwerk? Hoe ga je hiermee om?

In deze tijd van het jaar weer een actueel onderwerp. Honden met vuurwerkangst, mag je die nu wel of niet steunen?

Deze vraag hoor ik regelmatig in mijn werk als gedragstherapeut. Jaren geleden heerste de opvatting dat je een angstige hond moet negeren, omdat je anders zijn angst beloont, en hij dit angstige gedrag daarna steeds vaker zal gaan vertonen.

Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar angst bij honden en kan bijvoorbeeld het stresshormoon in hun bloed gemeten worden. Door het meten van de hoeveelheid stresshormonen in het bloed van een hond in verschillende situaties, is duidelijk geworden wanneer angst bij honden afneemt en wat je daar als eigenaar aan kunt bij dragen. Onderstaand artikel zal dit verder toelichten.

Ook onze honden hebben emoties.

Uit bovengenoemd wetenschappelijk onderzoek is duidelijk geworden dat honden, net als alle andere zoogdieren, emoties hebben die vergelijkbaar zijn met die van mensen. Honden kennen, net als wij mensen, onder andere ook angstgevoelens.

Als honden angst voelen net als mensen, kunnen wij hen dan steunen, zoals we bijvoorbeeld ook bij kinderen doen? Kunnen wij onze honden op die manier helpen zich minder angstig te voelen? Ja zeker, dat kan!

Wanneer een hond angstig is, maar hij ervaart steun en aanwezigheid van zijn eigenaar, daalt het stress hormoon in zijn bloed sneller dan wanneer hij alleen gelaten wordt met zijn angst. Dus de fabel, dat je de hond moet negeren wanneer hij angstig is, is hierbij wetenschappelijk weerlegd.

"Ja maar, beloon ik dan niet het ongewenst gedrag?"

Toch zijn veel hondeneigenaren bang dat ze, wanneer ze hun hond steunen terwijl hij zich ongewenst gedraagt (bijvoorbeeld jouw hond is hard aan het blaffen als er vuurwerkgeluiden klinken), ze dit gedrag belonen, waardoor hun hond zich steeds vaker zo zal gaan gedragen.  

Angst is geen gedrag, maar een gevoel. Je kunt je hond niet leren om zich op commando anders te voelen. Juist door je hond te steunen kan hij zich wél anders gaan voelen, Wanneer jouw hond zich anders voelt zal hij zich anders gaan gedragen. Wanneer je hond bijvoorbeeld blaft omdat hij zich angstig voelt, zal de noodzaak tot blaffen vanzelf verdwijnen wanneer ook de angst verdwijnt.

Dus juist door je hond te steunen, zal het gedrag minder worden.

Hoe steun je je hond?

Hoe jij jouw hond het beste kunt steunen, is afhankelijk van jouw hond. Bied jouw hond dat comfort wat hij of zij prettig vindt. Sommige honden wil dicht tegen je aan zitten of liggen, anderen houden liever wat afstand. Praat rustig tegen je hond en bied hem jouw nabijheid, maar laat hem zelf kiezen wat hij wil.

Zorg dat er een veilige schuilplek is voor je hond. Veel honden vinden het prettig, wanneer ze angstig zijn, om een plekje te hebben waar ze in kunnen schuilen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een Bench met een kleedje eroverheen, of een salontafeltje waar je hond onder kan. Tegenwoordig zijn er met name voor de kleinere honden ook fijne mandjes waar je hond helemaal in kan kruipen.

Bestraf je hond nooit!

Mopper nooit op je hond, ook al is bijvoorbeeld het blaffen voor jou erg onaangenaam. Als je weet dat je hond blaft omdat hij of zij angstig is, zal je waarschijnlijk wel begrijpen dat hem straffen niet helpt om ervoor te zorgen dat jouw hond minder angst zal voelen. Sterker nog, de situatie wordt nog spannender voor jouw hond. En ook al zou jouw hond stoppen met blaffen omdat hij dat door jouw gemopper niet meer durft, dan wordt zijn angst alleen maar groter.

Bied je hond afleiding.

Wanneer jouw hond nog niet zo bang is dat hij helemaal niets meer durft, kun je het beste proberen je hond af te leiden. Dit mag op alle mogelijke manieren die leuk zijn voor je hond. Je mag lekkers geven, spelen, zelf gek doen. Alles waardoor het lukt om jouw hond uit zijn/haar focus op het geluid te halen is helpend. Het maakt dus ook niet uit dat je je hond lekkers geeft of met hem gaat spelen terwijl hij/zij blaft. Je bent dan, zoals hierboven uitgelegd, niet het ongewenste gedrag aan het belonen, maar de negatieve emotie waardoor je hond ging blaffen aan het wegnemen.

Voor het moment van 12 uur is het raadzaak een speciale attractie voor je hond gereed te hebben. Denk aan een Kong met een extra lekkere vulling waar je hond zich echt een hele tijd mee bezig kan houden. Of een doos gevuld met lekkers, verstopt in en tussen wc-rolletjes en andere doosjes. Ook hiervoor geldt, zorg iets wat voor jouw hond geweldig is en waar jouw hond zich gedurende dit moeilijke moment op kan focussen.

Ondersteunende medicatie.

Voor honden die extreem angstig zijn kun je werken met ondersteunende medicatie. Doe dit altijd in overleg met je dierenarts. Die kan je de juiste middelen voorschrijven. Gebruik geen middelen zoals die vroeger nog wel eens gegeven werden, zoals spierverslappers. Door deze middelen lijkt je hond wel rustiger maar dat is alleen maar uiterlijke schijn. Je hond kan door de spierverslappers niet meer goed bewegen, maar de geluiden hoort hij nog net zo goed. Met deze middelen wordt je hond nog machtelozer en zal de angst alleen maar toenemen.

Zoek hulp.

Is jouw hond erg angstig? Schakel dan de hulp van een professional in om samen met jou te bekijken hoe je jouw hond over deze angst heen kunt helpen.

Wil jij hier eens met me over overleggen? Je bent van harte welkom bij een gratis gesprek!

Sylvia

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!