Een angstige hond negeren?
i
Moet je een angstige hond negeren?
Deze vraag hoor ik regelmatig in mijn werk als gedragstherapeut. Jaren geleden heerste de opvatting dat je een angstige hond moet negeren, omdat je anders zijn angst beloont, en hij/zij dit angstige gedrag daarna steeds vaker zal gaan vertonen.
Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar angst bij honden en kan onder andere het stresshormoon in hun bloed gemeten worden. Door het meten van de hoeveelheid stresshormonen in het bloed van een hond in verschillende situaties, is duidelijk geworden wanneer angst bij honden afneemt en wat je daar als eigenaar aan kunt bij dragen. Onderstaand artikel zal dit verder toelichten.
Hoe om te gaan met je angstige hond
Uit wetenschappelijk onderzoek is duidelijk geworden dat honden, net als alle andere zoogdieren, emoties hebben die vergelijkbaar zijn met die van mensen. Honden kennen, net als wij mensen, onder andere ook angstgevoelens.
Als honden angst voelen net als mensen, kunnen wij hen dan steunen, zoals we bijvoorbeeld ook bij kinderen doen? Kunnen wij onze honden op die manier helpen zich minder angstig te voelen? Ja zeker, dat kan!
Wanneer een hond angstig is, maar hij ervaart steun en aanwezigheid van zijn eigenaar, daalt het stress hormoon in zijn bloed vaak sneller dan wanneer hij alleen gelaten wordt met zijn angst. Het is dus een fabel, dat je je hond moet negeren wanneer hij angstig is. Bied je hond steun, praat op een rustige normale toon tegen hem, laat hem bij je zitten, of laat hem lekker tegen je aanhangen, natuurlijk alleen als hij dat wil. Hij kan dan ervaren dat hij er niet alleen voorstaat, en dat hij iemand heeft waarbij hij zich veilig kan voelen en die er voor hem is. En zijn angst kan dan afnemen.
Een bijkomend, maar zeker niet onbelangrijk voordeel hiervan is dat, mocht je hond ooit ergens van schrikken en wegrennen, hij eerder naar jou toe zal komen voor steun, in plaats van hard weg te lopen omdat hij gewend is dat hij het helemaal alleen moet oplossen.
Je hoeft niet bang te zijn dat je hond steeds vaker het angstige gedrag laat zien, omdat hij dan aandacht van je krijgt. Wanneer jouw hond niet angstig is zal hij zich ook niet zo gedragen. Je kunt het gedrag van je hond belonen, de dingen die hij doet. Maar je kunt zijn angst niet groter maken door hem steun te bieden of aandacht te geven op het moment dat hij bang is. Juist niet, zijn angst zal dan eerder afnemen, en daardoor zal zijn gedrag veranderen.
Waarom een angstige hond straffen averechts werkt
Stel jouw hond is bang van andere honden. Wanneer hij uitgelaten wordt aan de lijn, gaat hij vaak vreselijk tegen andere honden tekeer. Of stel je krijgt visite en je hond vindt dit best spannend, dus hij blaft heel hard om deze ‘indringers’ buiten de deur te houden. Heel vervelend en veel mensen voelen zich in dit soort situaties enorm opgelaten. Wat zal die andere honden eigenaar wel niet van jou of je hond denken en wat vervelend dat je visite op deze manier wordt begroet. Je schaamt je en je wilt dat je hond ‘zich gedraagt’. Uit frustratie kan het zijn dat je moppert op je hond, of je trekt misschien wel stevig aan de lijn. Of je probeert hem door middel van andere correcties, in welke vorm dan ook, met dit gedrag te laten stoppen. Wat voor effect heeft jouw gedrag op jouw hond?
Als je weet dat je hond dit doet omdat hij zich bedreigd voelt, begrijp je waarschijnlijk wel dat hem straffen en/of handelen vanuit frustratie, niet helpt om ervoor te zorgen dat jouw hond minder angst zal voelen. Hij vindt die andere hond of die visite eng en hij krijgt op het moment dat hij dat laat merken, ook nog eens op zijn kop. Dit maakt zijn gevoelens van angst en dreiging alleen maar groter. Hierdoor wordt zijn gedrag in de toekomst waarschijnlijk alleen maar erger. Straffen werkt dus averechts!
Wanneer jouw hond aangeeft dat hij zich bedreigd voelt (ook als is de vorm waarin jouw hond dit laat zien sociaal gezien minder wenselijk) en jij gaat hem op dat moment corrigeren, laat je jouw hond in de steek in situaties die voor hem heel lastig zijn. Dat wil niet zeggen dat je jouw hond moet gaan aanmoedigen wanneer hij blaft naar bijvoorbeeld andere honden of visite, maar jij als eigenaar moet voor zijn veiligheid zorgen en hem indien mogelijk niet in situaties laten komen die hij (nog niet) aan kan, of op andere manieren ervoor gaan zorgen dat hij zich in deze situaties in de toekomst minder bedreigd zal voelen.
Bovendien, wanneer je de gedragingen die je hond laat zien, om aan te geven dat hij zich bedreigd voelt, gaat corrigeren, ben je bezig met symptoom bestrijding, maar niet met de oorzaak van zijn gedrag, namelijk de angst die jouw hond op dat moment voelt. In bovenstaand voorbeeld is het blaffen naar andere honden of naar visite een symptoom van de angst die jouw hond op dat moment voelt. Om te zorgen dat jouw hond niet meer gaat blaffen in deze situaties moet je dus aan de slag gaan met de onderliggende oorzaak, zijn gevoelens van angst.
Heb jij vragen over het gedrag van jouw hond? Is jouw hond angstig en wil je hem/haar graag helpen deze angst kwijt te raken. Daar wil ik je heel graag mee helpen. Je bent heel welkom voor een gratis gesprek, waarin we samen kunnen bekijken wat jouw hond nodig heeft en hoe ik je hierin zou kunnen begeleiden.