5 tips om je bange hond te helpen
Wanneer jij een hond hebt die angstig is, dan wil je de situatie voor je hond vast beter maken. Toch is dat nog niet altijd zo eenvoudig.
Onderstaande 5 tips helpen jou en jouw hond op weg:
1. Herken angst bij je hond tijdig.
Dit klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar soms zijn de signalen waaraan je angst bij je hond kunt herkennen heel subtiel. Je hond gaat misschien gapen, of met zijn tong zijn bovenlip aflikken op het moment dat er spanning ontstaat. Wanneer je hond heel bang is, en zijn/haar staart tussen de benen draagt, en zijn/haar oren helemaal naar achteren gericht zijn, herken je de angst vast. Maar zie je ook de subtiele signalen die hieraan voorafgaan? Hoe eerder je angst herkent, hoe eerder je kunt ingrijpen.
2. Anticipeer op mogelijk angstige situaties.
- Wanneer je weet dat bepaalde situaties spannend zijn voor je hond, wat kun je dan doen om: Deze situatie te vermijden (wanneer het niet iets noodzakelijks of onvermijdelijks is in jullie leven, kun je ervoor kiezen deze situatie met jouw hond voortaan uit de weg te gaan).
- Deze situatie voorlopig te vermijden (wanneer het wel iets noodzakelijks is in jullie leven, wat kun je dan doen om deze situatie voorlopig uit de weg te gaan, en ondertussen te gaan werken aan de angst van je hond, zodat hij/zij de situatie uiteindelijk wel aan kan).
- Veranderingen aan te brengen in de situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranderingen die je kunt aanbrengen in intensiteit van de prikkel, afstand tot de prikkel en hoe vaak jouw hond met deze prikkel geconfronteerd wordt (wanneer jouw hond bijvoorbeeld angstig is voor andere honden, dan kan het helpend zijn om te zorgen voor meer afstand, en bijvoorbeeld de weg over te steken wanneer een hond jullie tegemoetkomt, of te gaan wandelen op een locatie waar minder andere honden komen).
- Zorgen voor escape mogelijkheden (denk aan een tafeltje voor je hond om onder te schuilen bij een geluidsangst, een afleidende oefening tijdens een wandeling (bijvoorbeeld voertjes laten zoeken terwijl er een andere hond passeert)).
- Je hond te laten ontspannen tijdens/na de spannende situatie. Je hond bijvoorbeeld even laten spelen om zich af te kunnen reageren, lekker laten snuffelen of kluiven kan helpen om je hond weer sneller in een meer ontspannen gemoedstoestand te krijgen.
- Het stress-level van jouw hond in het algemeen eens onder de loep te nemen. Wanneer jouw hond door andere situaties ook stress ervaart, kan die ene prikkel net te veel zijn (een voorbeeld: wanneer jouw hond, die moeite heeft met alleen blijven, tijdens een wandeling na een alleen-blijf-moment, een andere hond tegenkomt, of een harde knal hoort, dan kan dat op dat moment net te veel zijn. Terwijl jouw hond deze prikkel in een meer ontspannen toestand wel aan zou hebben gekund). Ook medische oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je hond minder weerbaar wordt.
3. Probeer angstige situaties om te buigen.
Wanneer jouw hond geschrokken is, en jij kunt heel snel zorgen voor iets leuks, dan zal de angst/schrik misschien minder lang doorwerken/minder invloed hebben op jouw hond. Ook hierbij een voorbeeld: stel je hond schrikt van een geluid op straat, maar jij kunt jouw hond snel afleiden met een leuk speeltje, dan zal het stresslevel bij jouw hond sneller kunnen dalen en is de impact van deze ervaring wellicht minder groot.
4. Begeleid je hond/steun je hond daar waar het kan.
Wanneer jouw hond angstig is, dan zal je hond niet willen spelen. Ook wil je hond dan misschien helemaal geen voertjes meer aannemen. Door dan met speeltjes te gaan zwaaien, of lekkers voor de neus van je hond te houden, voldoe je niet aan de behoefte die je hond op dat moment heeft. Haal je hond zo snel mogelijk uit de situatie, als dat mogelijk is. Steun je hond door je aanwezigheid. Biedt lichaamscontact als je hond hier behoefte aan heeft. Praat op een rustige toon. Alles wat je kunt doen om je hond het gevoel te geven er niet helemaal alleen voor te staan is helpend.
5. Werk aan de angst.
Situaties managen zoals uitgelegd in stap 2 is belangrijk. Maar om de angst daadwerkelijk te verminderen, kun je hier bewust met je hond aan gaan werken. Door je hond heel geleidelijk aan de angstaanjagende prikkel bloot te stellen, op een manier die NIET beangstigend is voor jouw hond. Je hond confronteren met zijn/haar angst (“hij/zij moet er maar aan wennen”) werkt averechts. Maar je hond met hele kleine stapjes laten ervaren dat het allemaal zo eng niet is, is enorm helpend. Toch is dit nog niet zo eenvoudig om te doen. Want wat zijn de juiste stapjes voor jouw hond? Hoe zorg je dat jouw hond geen spanning ervaart? Wanneer je hier op een goede manier aan wil werken is het raadzaam dit te doen onder begeleiding van een (gediplomeerde/ervaren) hondengedragsdeskundige. Op die manier gebeurt alles gecontroleerd, zonder het risico te lopen de stappen te groot te maken en de angst bij je hond op die manier juist te vergroten.
Hopelijk kun je met bovenstaande tips de angst bij je hond wat verzachten. En zo niet, dan ben ik er om jullie te helpen. Stuur me gerust even een mail, of plan een gratis kennismakingsgesprek in. Dan kijken we samen wat er nodig is.
Sylvia