hond gezicht

5 factoren die invloed hebben op het stresslevel van je hond

15 november 2023

Elke hond zal in zijn leven te maken krijgen met stress. Stress ontstaat in een situatie die onvoorspelbaar of onvoldoende controleerbaar is. Of de situatie werkelijk gevaarlijk is doet er in feite niet toe, het gaat erom dat je hond het op dat moment zo ervaart.

Stress ervaren is belangrijk om te kunnen overleven. Zonder stress zou je hond niet reageren op mogelijk gevaar en daardoor in de problemen komen.

Te veel stress ervaren is echter niet gezond.

Als een hond stress ervaart zal hij daarop reageren door middel van een bepaalde coping strategie. (Een manier zoeken/vinden om om te gaan met die situatie)

Een coping strategie kan zijn: proberen de veroorzaker van de stress weg te krijgen.

Een voorbeeld, je hond ziet een andere hond die hem angst aanjaagt, en daarom gaat je hond blaffen. Hij probeert op die manier de hond op afstand te houden. 

Als dat niet lukt kan een andere coping strategie zijn: jezelf aan passen aan de stressor.

Een voorbeeld hierbij: je hond probeert zich te verstoppen voor de andere hond, hij kruipt weg achter jou.

Wanneer een coping strategie werkt voor je hond, dan zal het welzijn van je hond, dat ten tijde van de stress tijdelijk was aangetast, weer beter worden. (Onder welzijn wordt hier de levenskwaliteit van je hond verstaan).

Wanneer er geen werkende coping strategieën zijn voor je hond, dan kan er chronische stress ontstaan. Het welzijn van je hond staat dan onder druk. Het welzijn kan zelfs in dusdanige mate zijn aangetast dat er sprake is van lijden.

De mate van stress die je hond ervaart wordt door de volgende vijf zaken beïnvloed:

  1. De kenmerken van de stress veroorzakende prikkel. Denk aan de afstand tot deze prikkel, de tijd dat je hond aan deze prikkel wordt blootgesteld, het aantal van deze prikkels waar je hond per keer of gedurende een bepaalde tijd mee te maken krijgt, enzovoorts.
  2. De voorspelbaarheid van de situatie. Een voorbeeld hierbij is bijvoorbeeld de manier waarop wij als hondeneigenaar met onze hond omgaan. Stel jouw hond mag wel tegen jou opspringen als je oude kleren aanhebt, maar niet als het nieuwe kleren zijn. Je hond kan het verschil niet herkennen en dus ben jij onvoorspelbaar in jouw gedrag richting hem of haar.
  3. De mate van controleerbaarheid van de situatie. Als je hond het idee heeft dat hij niets aan zijn situatie kan veranderen, zal de stress toenemen (in extreme situaties kan er zelfs sprake zijn van ‘aangeleerde hulpeloosheid’ waarover ik eerder dit artikel schreef).
  4. Door jouw hond zelf. Hoe is zijn of haar genetische aanleg. Wat zijn de eerdere ervaringen die jouw hond al wel of niet met een soortgelijke prikkel heeft opgedaan. Hoe zit jouw hond op dat moment in zijn vel? Heeft hij op onlangs al meerdere stress-ervaringen gehad? Hoe is zijn lichamelijke gezondheidstoestand op dat moment, is er wellicht sprake van pijn?
  5. De omgeving waarin jouw hond leeft. Veiligheid is hierbij enorm belangrijk. Honden die zich veilig voelen in hun eigen huis, bij hun eigenaar, in de woonwijk, enzovoorts zullen bepaalde situaties beter kunnen handelen dan honden waarbij de basis veiligheid niet op orde is.

Wij hebben als hondeneigenaar niet altijd, en niet altijd in dezelfde mate, invloed op bovenstaande 5 factoren. Toch kan het enorm helpend zijn om, wanneer er sprake is van (veel) stress in het leven van jouw hond, om na te gaan wat je wel of niet kunt aanpassen om de situatie zo aangenaam mogelijk te maken voor jouw hond.

Ik wens jou en jouw hond een zo stress-vrij mogelijk leven.

Sylvia

P.S. Is er sprake van stress in het leven van jouw hond? En wil jij hier heel graag wat aan doen en het welzijn van jouw hond verbeteren? Maar weet je niet hoe? Neem dan zeker even contact op (stuur me een mail of plan een gratis kennismakingsgesprek). Zodat we samen kunnen bespreken wat er hand is en wat er nodig is om dit op lossen. Ik help jou en jouw hond graag!

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!