Hoe zorg je dat je hond niet meer gromt?

Hoe zorg je dat je hond niet meer gromt?

Gromt jouw hond wel eens?

>>Gromt jouw hond naar jou, bijvoorbeeld als je hem wil borstelen?

>>Of gromt jouw hond naar je bezoek, bij binnenkomst of als ze op willen staan om naar huis te gaan?

>>Of misschien gromt jouw hond naar andere honden, tijdens jullie wandelingen?

Wanneer jouw hond wel eens gromt dan doet dat vast ook wat met jou.

Misschien krijg je daardoor minder vertrouwen in je hond. 

Of word je onzeker in situaties waarin jouw hond dit gedrag laat zien. 

Misschien ben je ongerust, verdrietig, voel je je opgelaten?

Een grommende hond is voor jou niet fijn.

Maar weet je, grommen is voor jouw hond zelf ook niet fijn.

Wanneer jouw hond gromt in een bepaalde situatie, dan doet hij dat omdat jouw hond iets aan de situatie wil veranderen. Grommen is voor jouw hond een communicatiemiddel. Door te grommen wil je hond jou of iemand anders iets duidelijk maken.

Bijvoorbeeld:

  1. “Ik vind dat borstelen niet fijn (het doet misschien pijn), wil je ermee ophouden?”
  2. “Bezoek, ik vind jullie angstaanjagend, blijf op afstand van mij, of liever nog, ga weg!”
  3. “Andere hond, ik vind je spannend. Ik gedraag me stoer, zodat je niet dichterbij zult komen.”

Wanneer je een hond hebt die gromt, en je heel graag wil dat jouw hond dit niet meer doet, dan heb ik hieronder 3 gouden tips voor je:

  1. Bestraf je hond niet voor het grommen. Door boos te worden op je hond maak je de situatie eigenlijk alleen maar erger. Wanneer jouw hond zich angstig of bedreigd voelt, en hij krijgt op zijn kop, dan zal deze angst zeker niet minder worden. Sterker nog, eerder meer. En je hond zal je alsnog duidelijk willen maken dat hij de situatie eng vindt. Misschien gromt je hond de volgende keer dan niet, maar zal hij gaan happen of snappen. Dat wil je zeker voorkomen toch?
  2. Ga na hoe je de situatie de volgende keer anders kunt maken voor je hond. Vind je hond die borstel vervelend? Wellicht is er een andere die comfortabeler is voor je hond. Vind je hond het bezoek spannend? Kun je ervoor zorgen dat de visite op afstand blijft van je hond? Of kun je een veilig plekje voor je hond creëren waar hij dan zelf naartoe kan gaan? Is het passeren van andere honden lastig? Helpt het om meer afstand te houden of op andere locaties te gaan wandelen?
  3. Ga werken aan de angst van je hond. De tips die gegeven worden bij punt 2 zijn tips om zo goed mogelijk met de situatie te kunnen dealen. Je voorkomt dat je hond in een te spannende of bedreigende situatie komt. Door ondertussen aan de angst van je hond te gaan werken, kan je hond de situatie steeds beter aan en worden de tips bij stap 2 eigenlijk steeds meer overbodig. Wanneer jouw hond visite niet meer eng vindt, dan zal bezoek ontvangen een stuk meer relaxed worden (voor jullie allemaal). En wanneer jouw hond andere honden minder spannend vindt zullen de wandelingen ook een stuk aangenamer worden.

Heb jij een hond die gromt en vraag je je nu af hoe je de angst (die dit grommen veroorzaakt) kunt verminderen?

Dat is afhankelijk van welke angst jouw hond precies heeft, in welke situaties dit voorkomt, hoe jij ermee omgaat, en van nog veel meer factoren. Elke hond is uniek, en angsten verminderen is maatwerk. Hiervoor zijn geen one-size-fits-all adviezen.

Wat wel helpend is: uitzoeken wat er precies aan de hand is en kijken wat voor deze hond de juiste aanpak is.

Daar kan ik je bij helpen.

Door middel van mijn angst-consult.

Wil je daar meer over weten? Klik dan even hier.

Ik help jou en jouw hond heel graag verder.

 

Sylvia

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected