pijn bij je hond

Maar hij heeft geen pijn.... Pijn bij je hond

Vandaag hoorde ik deze uitspraak weer eens :

Hij heeft geen pijn hoor

terwijl een buurtbewoner met zijn mankende hondje voorbij kwam lopen. Na mijn vraag wat er aan de hand was antwoordde de buurtbewoner dat zijn hondje artrose had, maar gelukkig geen pijn had, terwijl hij toch duidelijk mank liep. Deze uitspraak zette mij er toe aan onderstaande blog te schrijven.



Geen dierenarts


Als eerste wil ik heel duidelijk stellen dat ik geen dierenarts ben. Ik kan dus helemaal geen uitspraken doen vanuit medische kennis, want die heb ik niet. Ik probeer alleen een mogelijk misverstand onder de aandacht te brengen, wat ik helaas tijdens mijn werkzaamheden met honden en hun eigenaren meerdere malen ben tegengekomen.


Honden zullen hun pijn liever niet tonen


Honden tonen hun pijn vaak niet zo snel aan de buitenwereld. Het komt regelmatig voor dat onze huishonden pijn hebben, zonder dat we dat aan de buitenkant kunnen zien. Het is erg belangrijk dat wij als eigenaren op (subtiele) signalen letten, bijvoorbeeld in het gedrag van de hond, stresssignalen bij je hond, of bijvoorbeeld een veranderd beweegpatroon. Er zijn heel veel (subtiele) signalen die kunnen wijzen op pijn bij onze hond, en het is onze taak als eigenaren hierop alert te zijn. Wij zijn immers ook verantwoordelijk voor het lichamelijke welzijn van onze hond.


Dit artikel gaat niet over alle mogelijke (subtiele) signalen, hier heb ik een ander artikel over geschreven. Wat ik met déze blog wil bereiken is dat hondeneigenaren alert zijn op pijn bij hun hond, en duidelijk zichtbare signalen hiervoor niet negeren, omdat ze denken dat dit er nu eenmaal bij hoort.


Ouderdom kan pijn bij je hond veroorzaken


‘Ouderdom komt met gebreken’, is een uitspraak die mijn oma vroeger al deed. Helaas geldt dit voor veel mensen, en ook voor veel van onze honden. Alles gaat niet meer zo soepel en vaak wat trager. Maar dit mag geen reden zijn voor ons als hondeneigenaren om pijn bij onze honden te negeren, zonder er iets aan (proberen) te doen. Ook al is de oorzaak van de pijn ouderdom, wil dat niet zeggen dat deze pijn niet verlicht dient te worden, indien dit mogelijk is.


Verandering; verandering in gedrag kan veroorzaakt worden door pijn bij je hond


Het is onze taak, als verantwoordelijke hondeneigenaar, om bij elke verandering in het gedrag van onze hond te proberen om na te gaan wat hiervan de oorzaak is. Een hond kan zich anders gedragen in andere omstandigheden, en de andere omstandigheden kunnen een verklaring van het gedrag zijn, maar zoals gezegd, ook pijn kan tot veranderingen leiden. Accepteer veranderingen niet zomaar, ga na of je hierin iets voor je hond kunt betekenen.


Zichtbare signalen die kunnen wijzen op pijn bij je hond


Zichtbare signalen, zoals dus bijvoorbeeld mank lopen, duiden echt op lichamelijk ongemak bij onze honden. Het is zelden dat wij mensen moeizamer lopen, zonder dat hier een onderliggende pijn aan ten grondslag ligt. Dit geldt voor onze honden precies hetzelfde. Honden kunnen geen toneel spelen, en ze willen zeker geen aandacht trekken door mank te gaan lopen, zonder dat ze iets voelen.


Het kan zijn dat de hond wat moeizamer opstaat en dat het daarna wat beter gaat. Het kan zijn dat onze hond juist na een tijdje lopen slechter gaat lopen. Of het kan zijn dat de hond het ene keer heel soepel loopt, en de volgende keer weer moeizaam. Dit kan allemaal duiden op lichamelijk ongemak, waarschijnlijk alleen met andere onderliggende oorzaken. Artrose bijvoorbeeld geeft vaak opstart problemen, en een blessure kan juist opspelen na inspanning.


Ook kan het zijn dat honden, gedreven door adrenaline, bijvoorbeeld in een spannende situatie, of juist een hele leuke, hun pijn op dat moment minder voelen, maar in een andere situatie deze pijn juist weer meer voelen. Dit is geen aanstellerij. De adrenaline kan op sommige momenten de pijn verdringen. Maar dat moet voor ons als eigenaren geen reden zijn om deze pijn dan te ontkennen.


Verantwoordelijkheid nemen


Natuurlijk wil iedere eigenaar dat zijn hond pijnvrij is. Helaas is de werkelijkheid helaas soms anders. Dan is het zaak dat we onze verantwoordelijkheid nemen en proberen de pijn bij onze honden te verlichten. Neem contact op met mensen die zich hierin gespecialiseerd hebben. Een goede dierenarts zal jou en je hond zeker verder kunnen helpen.


Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!