hond alleen laten

5 dingen die je beter niet kunt doen als jouw hond alleen blijven lastig vindt...

5 Dingen die je beter niet kunt doen als jouw hond moeite heeft met alleen blijven....

Heb jij een hond die het lastig vindt om zonder jou te zijn? Die blaft als jij niet thuis bent, of misschien dingen kapot maakt? En krijg jij ook allerlei adviezen hoe je dit moet oplossen?

Hieronder volgen 5 adviezen die nog regelmatig gegeven worden, en die jij zeker NIET moet opvolgen:

1. “Laat je hond maar gewoon blaffen/janken, hij/zij went vanzelf wel”.

Volg dit soort adviezen zeker niet op. Wanneer jouw hond blaft of jankt, dan doet hij omdat hij zich niet prettig voelt. Jouw hond doet dat niet omdat hij zich zomaar “aanstelt”. Jouw hond voelt zich niet veilig of hij/zij is misschien gefrustreerd. Door hem te laten blaffen of janken gaat jouw hond zich niet beter voelen. Sterker nog, hoogstwaarschijnlijk wordt de situatie steeds moeilijker voor jouw hond……

2. “Gebruik een antiblafband, dan stopt hij/zij wel…”

Ook dit is een advies wat zeker averechts zal werken. Zoals ik bij punt 1 al schreef, jouw hond blaft met een reden. Jouw hond voelt zich ellendig. Denk jij dat jouw hond zich beter gaat voelen wanneer de antiblafband in werking treedt? Of jouw hond een schok krijgt, een trilling of een vervelende geur sensatie, leuker wordt de situatie er zeker niet van… Jouw hond zal zich nog meer gespannen en ellendig gaan voelen. En misschien stopt jouw hond wel met blaffen, maar dan is dat niet omdat je het probleem het opgelost. Jouw hond durft dan niet meer te blaffen, en jouw hond voelt zich daar absoluut onveilig bij.

3. “Leidt je hond af met de Kong of iets dergelijks”.

De Kong kan een goed hulpmiddel zijn wanneer jouw hond een tijdje alleen moet blijven, en jij wil hem wat te doen geven. Maar de Kong is geen middel om het alleen blijven aan te leren. Wanneer je je hond afleidt, zonder dat hij echt ten volle beseft dat jij weg bent, dan ervaart hij zijn verlatingsangst meteen weer wel op het moment dat de Kong op is. Om de Kong te kunnen gebruiken moet jouw hond al een bepaalde tijd alleen kunnen zijn. Er moet als het ware een basis gelegd zijn waarin jouw hond heeft kunnen ervaren dat hij of zij het best aankan om even alleen te blijven.

4. “Gebruik een Bench om te voorkomen dat jouw hond dingen kapot maakt in huis”.

Ook dit is geen oplossing waardoor jouw hond zich beter gaat voelen. Jij voorkomt dat jouw hond jouw huisraad kapot kan maken, maar jij doet niets aan het feit dat jouw hond zich ellendig voelt. Ook in de Bench voelt jouw hond zich niet veilig of gefrustreerd.

5. “Neem er een andere hond bij, dan is jouw hond niet alleen”.

Alhoewel dit voor sommige honden een goede oplossing kan zijn, is dat heel vaak niet het geval. Het gevaar dat je vervolgens twee honden hebt die moeite hebben met alleen blijven is levensgroot aanwezig. Het kan zijn dat jouw hond zich op kan trekken aan zijn nieuwe maatje, en daar precies de steun aan ontleedt die hij/zij nodig heeft. Maar het kan ook heel goed zijn dat de nieuwe hond van jouw hond leert dat alleen blijven helemaal niet veilig is, en zich vervolgens ook ellendig gaat voelen. Wanneer jouw hond in paniek raakt omdat hij niet zonder jou kan, dan kan een andere hond dit gemis niet compenseren. En wanneer jouw hond niet alleen kan blijven omdat hij bepaalde angsten heeft zijn die ook niet ineens verdwenen doordat er nu een andere hond bij is.

Oké, deze 5 adviezen werken dus niet, maar wat werkt er dan wel?

Wat wel werkt is afhankelijk van jouw hond.

Eerst dient er uitgezocht te worden wat jouw hond nu precies lastig vindt. WAAROM gaat jouw hond blaffen of janken, of waarom maakt jouw hond dingen kapot of is hij/zij onzindelijk als jij niet thuis bent. Is er sprake van andere angsten, is jouw hond misschien bang voor geluiden of iets dergelijks. Dit dient eerst duidelijk te zijn, zodat je weet welke oorzaak de verlatingsangst bij jouw hond heeft, en zodat je dus weet welk probleem er opgelost dient te worden.

Daarna kun je hier stap voor stap aan gaan werken.

En welke stappen dit zijn is ook weer helemaal afhankelijk van jouw hond. De stappen mogen niet te groot zijn, dan raakt jouw hond weer opnieuw in paniek. De stappen mogen ook niet te klein zijn, dan haal je het einddoel nooit.

Hoe weet je nu welke stappen voor jouw hond de juiste zijn?

  1. Dit is niet altijd eenvoudig te bepalen. Zorg dat je je verdiept in de lichaamstaal van jouw hond, zodat je emoties zoals onrust, onzekerheid, paniek en frustratie tijdig leert herkennen. Zodat je kunt voorkomen dat jouw hond deze gevoelens ervaart tijdens de oefeningen.
  2. Monitor je hond gedurende het proces. Schaf een huisdiercamera aan om steeds precies te weten hoe het met jouw hond gaat wanneer jij de weer de eerste stappen buiten de deur gaat zetten.
  3. Modder niet te lang zelf aan. Verlatingsangst gerelateerde problemen zijn divers. Jouw hond kan alleen blijven om een hele andere reden lastig vinden dan de buurhond. En jouw hond heeft dan waarschijnlijk ook een heel andere aanpak nodig. Door maar van alles te proberen, zonder precies te weten wat er nu eigenlijk echt nodig is, raken jij en jouw hond onnodig gefrustreerd en wordt het probleem niet opgelost. Juist voor verlatingsangst problematiek is hulp van een specialist enorm helpend.

Wist je dat heel veel honden verlatingsangst gerelateerde problemen hebben?

En wist je dat veel eigenaren dit een van de lastigste problemen vinden om op te lossen? Wist je dat er in Nederland heel veel hondeneigenaren enorm beperkt worden in hun vrijheid, doordat ze een hond hebben die niet alleen kan zijn? Maar wist je ook dat deze problemen met de juiste deskundige hulp juist heel goed te verhelpen zijn?  Dus mocht jouw hond hier moeite mee hebben, en jij je enorm beperkt voelen, weet dan dat er licht is aan het einde van de tunnel.

 Ik wil je heel graag helpen dit licht te vinden!

Sylvia

p.s. Ik heb al heel veel hondeneigenaren geholpen om hun hond te leren alleen te blijven. Ik heb hier zelfs een speciaal begeleidingstraject voor ontwikkeld. Wil je hier meer van weten? Klik dan hier.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!