Jouw hond meer keuzes geven zorgt voor minder stress en meer rust!
30 januari 2023 

Jouw hond meer keuzes geven zorgt voor minder stress en meer rust!

Is jouw hond druk en onrustig?
Komt jouw hond maar moeilijk tot rust?

Ga eens na hoe het leven van jouw hond eruit ziet, en in welke mate jouw hond invloed kan uitoefenen op zijn of haar eigen leven.....

Stel je voor dat je partner/moeder/beste vriend/vriendin altijd voor jou beslist wat jullie gaan doen.
>>Wat jullie gaan eten, waar jullie eten, hoe laat jullie gaan eten.
>>Of jullie op de bank gaan zitten of aan de eettafel.
>>Of jullie binnen of buiten zijn.
>>Of jullie naar de winkel gaan, op visite, of dat jullie thuisblijven.
>>Wanneer je gaat slapen, hoe laat, waar.
>>Of je gaat douchen of niet.

Stel je voor dat alles voor je bepaald wordt en jij daar geen enkele invloed op kunt uitoefenen.

Hoe zou je je daarbij voelen?

Hoogstwaarschijnlijk niet prettig. Het is helemaal niet fijn als je zelf niets kunt beslissen en geen invloed hebt hoe je leven eruit ziet. Wij mensen hebben behoefte aan het hebben van controle. Wij hebben behoefte aan het kunnen maken van keuzes. Heb je dat niet, dan kun je depressief of apathisch worden. Je hebt het als het ware opgegeven en je probeert niets meer. Maar je kunt er ook juist ongeduldig en onrustig van worden. Een situatie waarin alles voor je bepaald wordt kan je veel stress opleveren en je kunt als het ware in verzet komen. Je probeert manieren te vinden om wel controle te krijgen.

Voor onze honden werkt dit precies hetzelfde.

Ook onze honden hebben emoties en ze hebben net zoals wij behoefte aan het hebben van controle. Maar heel veel van onze honden hebben dit heel weinig. En daar kun je dus apathische, inactieve honden van krijgen. Maar ook onrustige, ondeugende en nerveuze. Honden die veel stress ervaren en maar niet tot rust lijken te kunnen komen.

Je hond zelf keuzes laten maken kan voor meer rust bij je hond zorgen. Maar hoe kun je dat dan doen?

Als eerste is het belangrijk dat wij er als eigenaar voor zorgen dat de keuzes die je hond gaat maken de juiste keuzes zijn. Door de omgeving zo op te zetten dat je hond alleen veilige en goede keuzes kan maken. Een voorbeeld: stel je laat je hond kiezen welke snack hij/zij wil. Dan laat je je hond natuurlijk alleen kiezen uit snacks die goed zijn voor je hond. Of stel je laat je hond kiezen welke route jullie lopen tijdens jullie wandeling, dan doe je dat natuurlijk alleen op veilige terreinen.

Zorg ook dat je hond bepaalde basisregels kent, zodat je hem/haar meer keuzevrijheid kunt geven. Je kunt hierbij denken aan je hond leren goed te luisteren naar het commando ‘kom hier’, zodat jij je hond de gelegenheid kunt geven om lekker te los te lopen tijdens wandelingen (uiteraard ook weer op veilige terreinen, waar loslopende honden zijn toegestaan).

Hieronder wat voorbeelden van keuzes die je je hond kunt geven, zodat je hond meer het idee heeft ook zelf controle te hebben over zijn of haar leven. Welke keuzes jij jouw hond geeft is uiteraard afhankelijk van jou en jouw hond, en van de situatie waarin jullie verkeren.

  • Laat je hond eens kiezen HOE hij zijn/haar eten wil krijgen. Geef je hond zijn eten niet in een voerbak, maar in voedselspeeltjes, zoals een Kong, voerbal of voerpuzzel. Zorg dat je zo’n 5 verschillende in huis hebt. Laat je hond voor de maaltijd tussen twee van deze voerspeeltjes kiezen. ‘Wil je je eten vandaag in de Kong of in de voerbal’. Laat de speeltjes aan je hond zien voordat ze gevuld zijn en kijk naar welk speeltje je hond als eerste gaat en doe daar de maaltijd in.

  • Bied je hond keuze in waar hij/zij kan rusten. Wanneer er verschillende ligplekken in huis zijn voor je hond kan je hond kan kiezen of hij hard of zacht wil liggen, dicht bij jou of juist wat verder weg. Heel veel honden hebben ook behoefte aan een plekje waar ze zich even kunnen afzonderen. Bijvoorbeeld als het druk is in huis. Een Bench die altijd openstaat, waar een deken overheen hangt, kan zo’n schuilplekje vormen. Dit kan voor honden die snel stress ervaren een goede oplossing vormen om zich even terug te kunnen trekken.

  • Je kunt je hond eens laten kiezen welk beloningssnoepje hij/zij vandaag bij jouw trainingssessie wil gebruiken. Door in elke hand een ander snoepje te hebben en te kijken welk snoepje je hond het eerst kiest. Halverwege je trainingssessie kun je je hond deze keuze nogmaals voorleggen en kijken of je hond nog verder wil gaan met dit beloningssnoepje, of nu liever iets anders wil.

  • Als je hond wegloopt bij je trainingssessie kun je gerust stoppen. Als je hond aangeeft er even klaar mee te zijn wil dit zeker niet zeggen dat je hond niet naar je luistert. Maar misschien is het op dat moment gewoon even genoeg voor hem/haar.

  • Laat je hond tijdens jullie wandeling regelmatig de route bepalen. Uiteraard binnen de grenzen die jij je hond hierbij biedt om de wandeling veilig te houden.

  • Laat je hond tijdens jullie wandeling regelmatig het tempo bepalen. Op sommige stukken wil je hond langzaam lopen, of even stil staan, om uitgebreid te snuffelen. Op andere momenten wil je hond juist sneller lopen omdat het verderop zo lekker ruikt.

  • Laat je hond zelf kiezen met welk speeltje jullie gaan spelen. Laat je hond ook kiezen hoe jullie hiermee spelen. Stel je hond vind het leuk om achter elkaar aan te rennen, maar op een bepaald moment gaat je hond liggen om op het speeltje te kauwen. Dat is prima (mits het speeltje daar veilig voor is uiteraard). Laat je hond. En wanneer je hond na deze pauze weer wel wil rennen, dan is dat ook prima.

  • Geef je hond de mogelijkheid om te kiezen of hij/zij wel niet aangehaald wil worden. Door, als je hond bij je is, even te aaien en dan weer te stoppen, en dan te kijken naar de reactie van je hond. Loopt je hond bij je weg, dan is het duidelijk, je hond wil verder niet geaaid worden. Reageert je hond helemaal niet als je stopt, dan wil je hond wel bij je in de buurt blijven, maar wil hij/zij niet geaaid worden. Reageert juist richting jou, bijvoorbeeld door naar je te kijken, of zijn/haar hoofd tegen je aan te duwen, of zijn/haar pootje op je arm te leggen, dan wil je hond dat je doorgaat met aaien. Doe dit dan even, maar stop daarna weer en kijk weer of je hond wil dat je nog doorgaat of juist niet. Je zult merken dat als je hond de keuze heeft om zelf te bepalen of hij/zij geaaid wil worden, en als je hond weet dat hij de mogelijkheid heeft om dit te stoppen, dat hij/zij juist vaker geaaid wil worden. Kijk ook welke plek op zijn/haar lichaam je hond je aanbiedt om aangehaald te worden. Sommige honden houden meer van kriebels onder hun kin, anderen van gekrauwd worden op hun rug. En het ene moment wil je hond liever het ene plekje, en op een ander moment liever ergens anders.

Bovenstaande opsomming zijn eenvoudige tips die je kunt toepassen om je hond meer controle over zijn/haar leven te geven. Hierdoor zal je hond minder stress ervaren. Dit kan ertoe bijdragen dat je hond rustiger en ontspannen wordt. Hoe heerlijk is dit voor je hond, maar je zult merken, hoe heerlijk ook voor jou.

Ik wens jou en jouw hond heel veel rust en ontspanning!

Sylvia


P.S. Heb jij een hond die druk en onrustig is? Of die op andere manieren veel stress ervaart? Zou jij graag dingen willen veranderen in het leven van jouw hond maar weet je niet hoe of weet je niet wat er precies nodig is? Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kunnen wij samen bespreken waar jij en jouw hond precies tegenaan lopen en ik kan je uitleggen hoe ik je zou kunnen helpen om het leven van jou en jouw hond minder stressvol en meer in harmonie met elkaar te kunnen brengen. Meer informatie over zo'n gesprek vindt je hier.


hersenwerkje hond


Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected