Wel of niet een voerbeloning voor je hond?

“Als ik mijn hond beloon met lekkers, dan luistert hij alleen voor het lekkers, en niet voor mij.”

 

Dit is wat ik regelmatig hoor wanneer ik hondeneigenaren adviseer om te werken met voerbeloningen.

Herken jij dat? Denk jij er misschien ook zo over? Lees dan onderstaand artikel eens, zodat je kunt kijken wat het werken met voerbeloning doet, vanuit het standpunt van jouw hond.

Wel of niet werken met een voerbeloning voor je hond. 

Vroeger werd er niet gewerkt met voerbeloning bij de opvoeding van honden. De hond moest het maar gewoon doen. En zo niet, dan werd het hem wel even duidelijk gemaakt, dat hij toch moest luisteren. Bijvoorbeeld door middel van dwang of intimidatie. Tegenwoordig werken we gelukkig anders. En wordt er dus regelmatig met voerbeloningen gewerkt.

Verandering in de opvoeding bij kinderen.

Als je naar de opvoeding van kinderen kijkt, heeft er de voorbije jaren een grote omslag plaatsgevonden. Mijn vader en moeder werden vroeger met een liniaal op hun vingers getikt, wanneer ze op school niet aan het opletten waren. En wilden ze hier iets tegenin brengen, dan werden ze meteen beschuldigd van een grote mond en moesten ze in de hoek gaan staan.

Mijn kinderen zijn ondertussen volwassen, maar toen zij op de lagere school zaten werden deze praktijken gelukkig niet meer toegepast. Toen zij op school zaten, was er oog voor hun belang. Werd er naar ze geluisterd. En vooral, werden ze gestimuleerd om zich zo te gedragen als wenselijk was. Ze werden gemotiveerd in plaats van afgeremd.

Ook veranderingen in de opvoeding van honden. 

Deze omschakeling heeft ook plaatsgevonden/vindt nog plaats in hondenland. Vroeger dacht men ‘het is maar een hond’, en die hond had maar gewoon te luisteren. Tegenwoordig weten we dat ook onze honden gevoelens hebben. We willen graag dat onze honden goed in hun vel zitten. Dat ze blij en tevreden zijn. Honden dienen niet meer slechts ons belang, maar we proberen steeds beter ook met de belangen van onze honden rekening te houden. In de opvoeding van onze honden proberen we, net als in de opvoeding van onze kinderen, niet meer te werken met straf en dwang, maar op een positieve manier en met motivatie.

En juist bij dat motiveren werkt het enorm goed om met (voer)beloningen te werken.

Een voorbeeld, jouw hond is heel leuk aan het spelen met de hond van de buren. Maar jij vindt het wel genoeg geweest en je roept je hond. Je hond wordt nu voor de keus gesteld, komt hij naar jou, of blijft hij nog spelen. Jouw hond zal veel eerder de keuze maken om naar jou te gaan, als hij weet dat dit een fijne keuze is. Jouw hond maakt deze keuze niet, als hij weet dat hij misschien wel op zijn kop krijgt (bijvoorbeeld omdat jij vindt dat het te lang duurde voor jouw hond bij jou kwam). Jouw hond maakt deze keuze wel, als hij weet dat bij jou komen altijd leuk is. Gezellig. Fijn. Bijvoorbeeld omdat jij deze oefening hebt aangeleerd met voerbeloningen (of een andere, voor jouw hond motiverende beloning). Feit is dat als jij weet waar jouw hond blij van wordt, en dit gebruikt om ervoor te zorgen dat jouw hond de juiste keuzes maakt, opvoeden leuk wordt. Zowel voor jou als voor jouw hond.

Veel honden houden wel van iets lekkers. En daarom werkt het voor veel honden goed om voer als beloning te gebruiken. Maar wanneer jouw hond meer van aandacht of spel houdt, is dat iets wat je kunt gebruiken als beloning. Belangrijk is datgene te kiezen wat voor jouw hond echt de moeite waard is. De beloning te gebruiken die het beste bij jouw hond past.

Voerbeloning versterkt de band.

En ja, het klopt, doordat jij deze beloning gebruikt, kiest jouw hond voor jou. Maar door op deze manier te werken versterk je ook de band tussen jou en jouw hond. Doordat jij de brenger bent van goede dingen voor jouw hond, gaat jouw hond jou steeds leuker vinden. Gaat jouw hond steeds meer op jou vertrouwen. Wil jouw hond steeds liever bij jou zijn. Dus door jouw hond op deze manier op te voeden, bereik je juist wat je wil, dat jouw hond het steeds vaker doet, gewoon voor jou. Omdat jij nu eenmaal die leuke hondeneigenaar voor hem bent die weet waar jouw hond blij van wordt en hem op deze manier stimuleert.

Niet altijd werken met voerbeloningen.

Een kanttekening hierbij is wel dat je voerbeloningen, of andere middelen, beter niet kunt gebruiken om je hond over te halen gedrag te vertonen wat hij eigenlijk niet durft. Je kunt voerbeloningen wel gebruiken als beloning nadat jouw hond een taak goed heeft uitgevoerd, of bijvoorbeeld om een koppeling te maken met iets leuks.

Een voorbeeld: stel jouw hond vindt onbekende mensen spannend. En jij lokt jouw hond met behulp van lekkers tot bij de visite.  Misschien vindt jouw hond het lekkers dusdanig lekker, dat hij tot bij de visite komt. Maar zodra hij er is, merkt jouw hond dat dit toch nog wel erg spannend is. Ondertussen is jouw hond dan ineens wel erg dicht bij de visite. En daarom gaat jouw hond dan misschien wel grommen. Lekkers gebruiken om te lokken in dit soort situaties kan averechts werken en kun je dus beter niet doen.

Zou je je hond, op veilige afstand, steeds iets lekkers geven als hij naar de visite kijkt, dan kan je hond de koppeling gaan maken: deze visite is misschien wel leuk. Welke situatie, welke afstand, welk lekkers, enzovoorts is voor elke hond anders. Mocht je zoiets willen doen, raadpleeg dan eerst een deskundig iemand, om mee te kijken of dit voor jouw hond de juiste methode is.

Honden zijn emotionele wezens.

Honden zijn net als wij wezens met een sterk emotioneel leven. Zij houden ervan gestimuleerd en uitgedaagd te worden. Door dit te doen met iets wat voor hen motiverend is, zoals een voerbeloning, werk je samen met je hond, in plaats van dat je hem/haar dingen oplegt of eist. En juist door deze samenwerking wordt de band tussen jullie sterker. Het werken met voerbeloning is juist een manier om ervoor te zorgen dat jouw hond jou steeds leuker vindt. Niet het voer op zich, maar jij, als de brenger van goede dingen.