Ineens was ik alles vergeten wat ik ooit over honden geleerd heb

Ineens was ik alles vergeten wat ik ooit geleerd heb over honden….

 

Afgelopen week gebeurde er iets vervelends tijdens de wandeling met mijn hond Pom. Pom is al echt een oudje, met haar bijna 13,5 jaar, en ze is niet meer de fitte dame die ze altijd was. Ze hoort en ziet slechter, is wat moeilijker ter been en soms wat wiebelig. Afgelopen week was ze ook nog wat strammer dan normaal, dus ik liep maar kleine, rustige rondjes met haar. De locaties waarop ik dan met haar ga lopen kies ik zorgvuldig uit, zodat we samen ongestoord even lekker buiten kunnen zijn.

Een loslopende hond...

Tijdens zo’n wandeling zagen we ineens in de verte een loslopende hond. In het gebied waar Pom en ik op dat moment liepen, mogen de honden niet loslopen, dus dat deze hond daar liep, klopte eigenlijk niet. Maar omdat je daar eigenlijk nooit iemand tegenkomt kan ik me voorstellen dat deze hondeneigenaar hier even van wilde profiteren en haar hond wat vrijheid gunde.


Paniek...

Toen haar hond en zij ons zagen raakte deze hondeneigenaresse echter duidelijk in paniek. Ze riep haar hond met angst in haar stem, ‘Kom hier, kom hier”… Maar haar hond luisterde niet. Sterker nog, haar hond kwam richting ons gerend….

Het was een groot open terrein, dus ik zag deze hond van grote afstand op ons afkomen. Ik probeerde snel met Pom de andere kant uit te gaan, maar op haar leeftijd is ze nu eenmaal niet meer zo snel. Dus de hond kwam steeds dichterbij. En de eigenaresse van deze hond raakte steeds meer in paniek.


Ook ik raakte in paniek...

Deze paniek sloeg helemaal over op mij. Het feit dat de eigenaresse zo bang was dat haar hond tot bij ons zou komen, voorspelde in mijn ogen niet veel goeds. Ik zag het al helemaal voor me, dat deze (echt wel forse hond), boven op mijn oudje zou duiken, zonder dat zij zich zou kunnen verweren. Pom is nu eenmaal op haar leeftijd zwakker en kwetsbaarder dan ze vroeger was.

Omdat de eigenaresse duidelijk zo bang was voor wat er komen ging, werd ik ook echt bang. Ik hield Pom achter mij, maar zij raakte door mijn angst waarschijnlijk ook in paniek en ging zelf ook naar deze hond blaffen.

Daar stonden we dan, een hondengedragstherapeute met haar hond, beiden aan het gillen omdat er een andere hond op ons afkwam……

Alles wat ik ooit geleerd had was ik even vergeten.

Ik kon alleen maar denken “zorg dat deze hond niet tot bij Pom kan komen”. Ik lette niet meer op lichaamstaal, ik probeerde Pom of de andere hond niet gerust te stellen, ik was echt alleen maar aan het proberen de honden niet bij elkaar te laten komen….

Gelukkig is er niets gebeurd. Gelukkig kon ik tussen Pom en de hond inblijven. Gelukkig duurde het niet heel lang (maar op dat moment in mijn ogen wel) voordat de eigenaresse haar hond bij ons kwam ophalen en aanlijnde.

Als ik er nu aan terugdenk dan denk ik “hoe kon ik zo in paniek raken na alles wat ik geleerd heb. Hoe bestaat het dat ik niet meer rustig kon nadenken en helemaal overvallen werd door paniek”.

Noodsituatie.

Maar dit is wat ons brein met ons kan doen in een noodsituatie. Als de paniek te groot is schieten we in een overlevingsmodus. Dan denken we niet meer logisch na, dan handelen we alleen nog maar instinctief. Doen we datgene waarvan we denken dat het ons kan redden.

Op deze manier reageren onze honden ook regelmatig. Bijvoorbeeld wanneer je een hond hebt die tijdens de wandeling blaft naar andere honden. Wanneer jouw hond zich dusdanig bedreigt voelt door zo’n hond, dan kan jouw hond op dat moment niet anders meer doen dan proberen te overleven. Proberen de andere hond op afstand te houden, koste wat kost. Dit zijn de momenten waarop je zegt “wat ik ook doe, ik kan mijn hond niet bereiken, hij blijft maar blaffen, al houd ik bij wijze van spreken een biefstuk voor zijn neus”.

Nu ik dit gisteren zo voelde, snap ik zo’n hond nog beter. Had je gisteren op het moment dat die andere hond op ons afkwam een slagroomtaartje voor mijn neus gehouden (waar ik toch echt heel erg dol op ben), dan had ik er niet naar om gekeken. Omdat de noodzaak om die hond op afstand te houden en Pom te beschermen veel groter was.

Als ik nu volgende keer op diezelfde locatie ga wandelen, ben ik extra op mijn hoede. Mocht ik de desbetreffende eigenaresse met haar hond zien, dan helemaal. Ook dit geldt voor honden die blaffen tijdens de wandeling. Zij kunnen extra alert worden of er niet weer iets gaat gebeuren. Of extra alert zijn op plaatsen waar ze al vaker hebben ‘moeten’ blaffen om voor hun eigen veiligheid te zorgen.

Blaft jouw hond naar andere honden?

Heb jij een hond die blaft naar andere honden, dan zijn dit allemaal zaken om rekening mee te houden. Het is niet helpend om je hond steeds maar weer opnieuw in dezelfde situatie te brengen. Als ik mezelf na ga, de volgende keer wanneer ik deze hond tegenkom, dan ga ik niet afwachten wat er gebeurt. Ik ga met Pom zo snel mogelijk de andere kant op. En misschien roep ik wel naar de eigenaresse van de hond of ze haar hond zo snel mogelijk wil aanlijnen.

Jouw hond kan, wanneer jullie een aangelijnde wandelingen maken, niet kiezen om de situatie uit de weg te gaan. Jouw hond kan niet zomaar de andere kant op gaan lopen. En dus is het heel goed mogelijk dat jouw hond bij voorbaat al blaffen. Om de andere hond alvast te waarschuwen toch zeker niet dichter bij te komen.

En helemaal na mijn ervaring van gisteren, geef ik jouw hond geen ongelijk.

Toch is het voor jou (en voor jouw hond) helemaal niet prettig wanneer jouw hond zo gaat blaffen. Daarom kan het heel helpend zijn jouw hond, op veilige afstand te leren dat hij niet bang hoeft te zijn. Het kan helpend zijn jouw hond meer controle te geven over de wandelingen, door bijvoorbeeld als jij merkt dat jouw hond het spannend vindt wel de andere kant op te gaan lopen.

Dit is wat ik doe met mensen en hun honden die bij mij in een begeleidingstraject volgen om het blaffen aan de lijn te verminderen. Bekijken wat er nodig is voor de hond om zich veilig te blijven voelen. Bekijken wat er nodig is voor de hond om nog wel te kunnen leren. Samen oefenen en werken aan dat gevoel van vertrouwen. Zodat de hond niet meer overvallen wordt door paniek. Zodat je als hondeneigenaar weet hoe je kunt voorkomen dat je hond zich zo voelt.

Wil je meer weten over deze begeleidingstrajecten? Klik dan hier.