"Nee" of "Foei" roepen tegen de hond....

Roep jij regelmatig “nee” of “foei” tegen jouw hond?

En helpt het? En daarmee bedoel ik, helpt het echt? Niet alleen op dat moment, maar ook op toekomstige momenten? Wordt het gedrag er echt minder van?

Als je nu “foei” zegt, en je hond stopt met zijn gedrag, maar morgen doet hij of zij het weer, en overmorgen ook, wat helpt het je hond dan om “foei” te zeggen?

Leert jouw hond er dan eigenlijk wel iets van?

Jazeker……, je hond leert wat in zo’n situatie, maar leert jouw hond ook precies datgene wat jij wil dat hij of zij leert?

Wat kan jouw hond bijvoorbeeld leren in situaties waarin jij “foei” roept tegen je hond:

  1. Dat jij soms angstaanjagend bent.
  2. Dat dit soort situaties angstaanjagend kunnen zijn.
  3. Dat jij bent degene bent die verhindert dat er (in de ogen van jouw hond) leuke dingen gebeuren.
  4. Dat jij soms onvoorspelbaar bent.
  5. Of jouw hond leert: “Dit gedrag kan ik beter niet meer vertonen wanneer mijn eigenaar in de buurt is (maar ik doe het alsnog als hij/zij er niet is)”. Jouw hond heeft in dat geval alleen maar geleerd dat het niet veilig is om dit gedrag in te zetten met jou erbij, maar zonder jou is er geen reden om het niet te doen.
  6. Of jouw hond leert: “Dit gedrag kan ik beter niet meer vertonen”. Misschien denk je nu, nou dan is het probleem dus opgelost, maar wat als jouw hond een reden had om zich zo te gedragen? En dat jij het gedrag nu wel de kop in hebt gedrukt, maar niets hebt gedaan aan de oorzaak waarom jouw hond dit deed? Misschien komt er dan ander (voor jou ongewenst) gedrag in de plaats. Of raakt jouw hond in het algemeen meer gefrustreerd omdat hij zich niet kan uiten. Onderdrukken van gedrag is iets anders dan het oplossen. En zowel jij als jouw hond verdienen beter dan dat.

Wat leert jouw hond in ieder geval niet, wanneer jij “foei” roept:

  1. Wat hij of zij beter kan doen, dan het gedrag wat jij niet wil.
  2. Hoe jouw hond op een andere manier met deze situatie om kan gaan.

Wanneer jij “foei” roept tegen jouw hond, dan stop jij misschien het gedrag van jouw hond op dat moment, maar jij helpt je hond niet echt.

Je zou je hond wel helpen door uit te zoeken waarom jouw hond zich zo gedraagt.

Jij helpt jouw hond ook door de situatie voor hem anders te maken als dat mogelijk is.

 Bijvoorbeeld omdat de situatie makkelijker is geworden voor jouw hond, of minder beangstigend, of doordat er minder prikkels tegelijkertijd zijn. Vaak als je wat kunt veranderen aan de situatie, of de oorzaak waarom jouw hond zich zo gedroeg, wordt het gedrag vanzelf minder of verdwijnt het zelfs helemaal.

Op die manier het gedrag van jouw hond proberen te veranderen, zou dat niet enorm veel frustratie schelen? Zowel bij jou als bij jouw hond? Je hoeft dan niet meer keer op keer weer “nee” of “foei” te zeggen. Het gedrag wordt vanzelf minder. Jullie band wordt nog steviger omdat jij betrouwbaarder en meer voorspelbaar wordt voor je hond. Jullie werken samen om bepaald gedrag te verminderen in plaats van dat jullie er de strijd over aangaan. Hoeveel fijner is dat!

Ik wens jou en jouw hond een liefdevolle band en veel begrip voor elkaar.