Mijn hond bang? Hoezo?

“Hoezo is mijn hond bang, hij trekt juist naar andere honden toe…..”

 

Een tijdje terug sprak ik een hondeneigenaresse, over haar hond die tijdens de wandelingen zo blaft en lelijk doet naar andere honden. Ik vertelde haar dat het regelmatig voorkomt dat honden dit doen, terwijl ze andere honden eigenlijk best wel spannend vinden.

Deze hondeneigenaresse vroeg zich af hoe dat kan. Hoe het kan dat haar hond juist altijd naar die andere honden toe lijkt te willen gaan, ook al is hij bang... Zodra er een hond in beeld komt gaat haar hond namelijk niet alleen blaffen, maar ook aan de lijn trekken, richting die andere hond….

Dat klinkt niet logisch toch, dat jouw hond bang is en hij/zij toch naar de andere hond toe lijkt te willen gaan?

Toch is het iets wat veel voorkomt bij honden die andere honden spannend vinden. Waarom?

Er zijn verschillende verklaringen mogelijk, bijvoorbeeld:

  1. Jouw hond stelt zich, juist omdat hij/zij bang is, zo stoer mogelijk op. Op deze manier probeert jouw hond de andere hond dusdanig te imponeren dat die andere hond het wel uit zijn hoofd laat om richting jouw hond te komen.
  2. Jouw hond wil controle krijgen over de situatie. Jouw hond vindt het spannend, maar wil meer te weten komen over die andere hond.
  3. Jouw hond wil eigenlijk misschien wel vluchten, maar de lijn voorkomt dat, en daarom kiest jouw hond voor de tactiek ‘de aanval is de beste verdediging’.
  4. Aan de lijn trekken en blaffen werkte in het verleden voor jouw hond, en nu is het als het ware een gewoonte geworden, en doet jouw hond dit standaard bij (bijna) elke hond.

Wanneer jij een hond hebt die aan de lijn trekt en blaft en/of uitvalt naar andere honden, dan zou het dus heel goed kunnen zijn dat jouw hond eigenlijk onzeker of angstig is.

Wat jouw hond in dit geval NIET van jou nodig heeft:

  1. Een correctie. Bijvoorbeeld doordat je op je hond gaat mopperen of aan de lijn gaat trekken. Jouw hond vindt de situatie al spannend genoeg….
  2. Dat je het hem zelf laat uitzoeken. Jouw hond geeft eigenlijk aan dat de situatie op dat moment te ingewikkeld voor hem is, en hij heeft jouw steun en begeleiding nodig.
  3. Dat jij je hond steeds opnieuw in dit soort situaties brengt.

Wat heeft jouw hond wél nodig:

  1. Dat jij uitzoekt wat er nu eigenlijk echt aan de hand is. Is er inderdaad sprake van angst bij jouw hond? Om een probleem op te kunnen lossen is het belangrijk eerst de echte oorzaak te ontdekken.
  2. Dat jij jouw hond begeleidt en probeert dit soort situaties te voorkomen (bijvoorbeeld door onder andere je wandeltijden en locaties aan te passen).
  3. Dat jij samen met je hond aan zijn/haar angst gaat werken, zodat je hond dit soort situaties uiteindelijk steeds beter aan gaat kunnen.

Als je bovenstaande in acht neemt zal je merken dat het gedrag van je hond wel kan veranderen. Dat jouw hond langzaamaan minder angstig wordt. En dat de wandelingen voor jou én voor jouw hond steeds rustiger en meer ontspannen worden.

Ik wens jou en jouw hond heel veel fijne wandelingen

Sylvia

P.S. Zou je graag eens met mij willen onderzoeken of ik jou en jouw hond kan helpen om uit te zoeken wat er aan de hand is en om samen stap voor stap aan de oplossing te werken? Vraag dan een gratis gesprek aan. Dit gesprek is bedoeld om helder te krijgen of samenwerken met mij passend is voor jou en jouw hond. Het verplicht je tot niets maar kan zeker een goede eerste stap zijn op weg naar de oplossing.