"Maar dan beloon ik hem voor het blaffen".

Wanneer je je hond wil leren om alleen te blijven, dan is het de bedoeling dat je vaak met je hond gaat oefenen. Dat je je hond heel geleidelijk laat wennen aan de situatie alleen. 

Wat hierbij heel belangrijk is, is dat de oefeningen onder spanningsniveau blijven voor jouw hond.

Met ‘onder spanningsniveau’ bedoel ik dat jouw hond geen negatieve emoties ervaart zoals angst, eenzaamheid, en frustratie.

Daarom is het belangrijk op de lichaamstaal van je hond te letten. Want zodra je ook maar enigszins negatieve emoties opmerkt stop je de oefeningen (en ga je terug naar binnen als je buiten was).

Nu kan het voorkomen dat je hond deze negatieve emoties uit, door te gaan blaffen (of janken of piepen).

Het is de bedoeling dat je dan dus meteen terug naar binnen gaat. Dit druist misschien in tegen wat je altijd gehoord hebt: “ga niet naar binnen als je hond blaft, dan beloon je het blaffen…”

Wanneer je naar binnen gaat als je hond blaft vanuit een negatieve emotie, zijn er diverse zaken die een rol spelen:

  1. Je beloont je hond niet voor het blaffen, je voorkomt dat hij/zij zich nog ellendiger gaat voelen.
  2. Als je altijd pas naar binnen gaat wanneer je hond gaat blaffen, dan zou je hond wel kunnen leren dat blaffen zin heeft. Dat het een manier is om jou zo snel mogelijk weer naar binnen te krijgen.
  3. Het is een keuze tussen twee 'kwaden'. Je wil je hond zeker niet leren dat blaffen zin heeft, maar het is nog belangrijker om te voorkomen dat je hond ervaart hoe vervelend/spannend/frustrerend hij of zij het alleen blijven vindt.
  4. Als je steeds wacht bij elke oefening om terug naar binnen te gaan totdat je hond gaat blaffen, zou je hond kunnen leren dat blaffen hem of haar helpt om jou terug te laten komen. Het is daarom handig je oefeningen in heel veel stappen op te bouwen waarin je hond niet blaft. Stel je hebt 10 x geoefend. 9 x ben je naar binnen gaan zonder dat je hond blafte. 1 Van deze 10 x  blafte je hond wel 1x en toen ging je terug. Dan leert je hond niet zo snel dat blaffen zin heeft, omdat je 9 x binnen bent gekomen zonder dat je hond hoefde te blaffen.
  5. Voorkomen is beter dan genezen. Als het goed is richt je de oefeningen voor jouw hond zo in dat hij of zij niet zal gaan blaffen. Door met kleine stapjes te werken met een hele geleidelijke opbouw.

 

Heb je hier vragen over? Neem dan zeker even contact met me op.

Sylvia

P.S. Wil je niet langer alleen aanmodderen, maar samen met mij die verlatingsangst bij jouw hond oplossen? Maak dan even een afspraak voor een gratis gesprek. Dan overleggen we samen wat er aan de hand is, en hoe ik je hiermee kan helpen. Dan kun jij zelf beslissen of deze aanpak je aanspreekt en of we hier samen mee aan de slag zullen gaan.