Hond zonder uitknop....
Wat als jouw hond geen uitknop heeft?
Heb jij een hond die alsmaar ‘aanstaat’? Die reageert op van alles en nog wat. Bijvoorbeeld door te blaffen naar voorbijgangers en andere honden tijdens je wandeling. Door te blaffen naar voorbijgangers langs het raam in je woonkamer. Die blaft en naar de deur rent zodra de bel gaat. Die opspringt zodra er bezoek komt. Die opstaat zodra jij opstaat. Kortom een hond die altijd alert is en overal op reageert.
Heb jij zo’n hond? En zou je graag willen dat jouw hond wat meer tot rust zou kunnen komen. Dan jouw hond minder alert zou zijn? Dat jouw hond minder op alles reageert en meer ontspannen blijft? Heb jij misschien al van alles geprobeerd om wat meer rust in jouw hond en in huis te krijgen? Maar is dit niet gelukt?
Wat heel belangrijk is in deze situatie, is dat jij eerst uitzoekt wat er nu precies aan de hand is.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jouw hond zo alert is.
Hieronder wat voorbeelden:
- Misschien is jouw hond gespannen, omdat jouw hond zich onzeker voelt overal allerlei situaties in het dagelijks leven. Dit kan ervoor zorgen dat het adrenalinepeil in het bloed van jouw hond voortdurend hoog is. En dat kan er weer voor zorgen dat jouw hond voortdurend alert is.
- Misschien heeft jouw hond meer energie dan hij/zij in het dagelijks leven kwijt kan. Dit kan zorgen voor het zelf zoeken van een ‘hobby’, of het zelf zoeken naar meer uitdaging. Hierdoor kan jouw hond bijvoorbeeld gaan blaffen naar van alles en nog wat.
- Misschien heeft jouw hond behoeftes die onvervuld blijven in zijn of haar leven. Jouw hond is oorspronkelijk een jachtdier, en misschien wil jouw hond wel graag meer snuffelen, zoeken, dingen ontleden, rennen, enzovoorts. Of misschien heeft jouw hond wel meer behoefte aan sociale contacten, bijvoorbeeld met andere honden, dan hij of zij op dit moment in zijn/haar leven heeft. Onvervulde behoeften kunnen leiden tot frustratie, en dit kan weer zorgen voor een hond die erg reactief is.
Richt je op het WAAROM jouw hond zo druk is.
Wanneer jij je richt op wat je hond doet, bijvoorbeeld het blaffen, maar je niet richt op WAAROM jouw hond dat doet, dan lukt het je meestal niet om het gedrag te veranderen. Je bent dan namelijk bezig met symptoombestrijding, zonder iets te doen aan de onderliggende oorzaak. En problemen kunnen niet opgelost worden wanneer de oorzaak niet verdwijnt.
Al van alles geprobeerd.
Misschien heb jij al van alles geprobeerd om het gedrag van jouw hond te veranderen. Misschien heb je zelf wel een idee waarom jouw hond zich zo gedraagt. En misschien ben je daarvan uitgegaan toen je probeerde om jouw hond ander gedrag aan te leren. Maar wat nu als je niet van je juiste oorzaak bent uitgegaan? Gewoon, omdat het soms echt lastig is om te zien wat er nu echt aan de hand is wanneer je zelf ook emotioneel betrokken bent bij een bepaalde situatie. Of omdat het nu eenmaal niet meevalt een ander levend wezen te doorgronden, zeker als je niet dezelfde taal spreekt. Misschien heb jij, met al jouw goede bedoelingen, niet de aanpak gehanteerd die jouw hond nodig had. En is het daardoor tot nu toe niet gelukt…. En dat is ontzettend jammer. Zowel voor jou als voor jouw hond.
Wanneer bovenstaande voor jou geldt, dan heb je je misschien wel neergelegd bij de situatie. Jouw hond is nu eenmaal zo, en zijn/haar gedrag valt niet te veranderen. Toch hoeft dit niet zo te blijven. Want, als jij achter de echte oorzaak van het gedrag van jouw hond kunt komen, dan kan de wereld er ineens heel anders uit gaan zien! Dan weet je wat erop te lossen valt, en vaak wordt het dan ook veel duidelijker voor je hoe je dat kunt doen. Dan vind je de aanpak en werkwijze die wel gaan helpen. Dan merk je dat de dingen die je probeert resultaat gaan hebben. Dan merk je dat ook jouw hond rustiger en kalmer kan zijn in heel veel situaties. Wat een rust geeft dat!
Ik wens jou en jouw hond veel ontspanning!
Sylvia
P.s. Wanneer jij een hond hebt die alsmaar ‘aan staat’, dan kan het heel helpend zijn om eens iemand met je mee te laten kijken naar wat er nu eigenlijk precies aan de hand is. Zelf ben je er waarschijnlijk erg emotioneel bij betrokken. Je bent misschien ongerust of je raakt gefrustreerd door het gedrag van je hond. Een gespecialiseerd en deskundig iemand kan je helpen het totale plaatje te overzien en samen met je op zoek te gaan naar de echte oorzaak van het gedrag van jouw hond.
Mee kijken met hondeneigenaren en op zoek gaan naar de echte oorzaak van het gedrag van hun hond is iets wat ik dagelijks doe als hondengedragsdeskundige. Ik wil dat ook heel graag voor jou en jouw hond doen.
Op zoek gaan naar de oorzaak van gedrag, doe ik middels mijn gedragstherapeutische adviesgesprekken. Wil je eens even bekijken wat zo’n gesprek inhoudt en hoe dit in zijn werk gaat? Klik dan even hier.