Zekerder in de omgang met je hond
“Ik voel me veel zekerder in de omgang met mijn hond”
Jolanda’s hond Morrie blafte heel veel en was enorm druk. Jolanda kreeg allerlei tegenstrijdige adviezen van de mensen om haar heen zoals:
“Je moet haar meer moe maken.”
“Je moet juist minder met haar doen, ze is overprikkeld.”
Herken je dat?
Dat bepaalde dingen met jouw hond niet zo lekker lopen en dat iedereen daar wel wat van vindt en jou ‘wijze raad’ wil geven?
Soms kunnen hier inderdaad goede tips bijzitten, maar heel vaak werkt het niet voor jou, of niet voor jouw hond. Dit soort goedbedoelde adviezen kunnen je je juist vooral onzeker maken….
Zo ook bij Jolanda. Ze voelde zich steeds onrustiger en wist niet hoe ze nu het beste met haar hond kon omgaan.
Gelukkig nam ze contact met me op en konden we samen op een rijtje zetten wat er nu eigenlijk echt aan de hand was.
Dat ‘helder krijgen wat er nu echt aan de hand is’, is iets wat vaak enorm onderschat wordt.
Mensen kijken vaak niet verder dan ‘nou, die hond blaft wel veel’. Zonder te onderzoeken waarom dat dan zo is. Of door allerlei verklaringen te geven die mogelijk zouden kunnen kloppen, zonder echt uit te zoeken of dat bij de hond in kwestie ook zo is.
Morrie bijvoorbeeld, blafte erg veel vanuit onzekerheid. Zij had behoefte aan structuur en duidelijkheid in haar leven. Toen Jolanda hier mee aan de slag ging kreeg Morrie meer rust en een groter gevoel van controle in bepaalde situaties, waardoor het vele blaffen eigenlijk vanzelf minder werd. Toen Jolanda merkte dat deze aanpak werkte voor haar en Morrie voelde ze zich weer veel zekerder in haar omgang met Morrie.
Maar de adviezen die bij Morrie werkten, hoeven dat niet bij elke hond te doen. Bij een andere hond die veel blaft kan er namelijk weer iets heel anders aan de hand zijn. Misschien is die hond wel gefrustreerd, of voelt hij/zij zich bedreigd.
Ongevraagde adviezen van de mensen om je heen zijn vaak ‘algemene tips’.
Gegeven door mensen die het beste met je voor hebben, maar die het probleem onvoldoende doorzien. Die dus de echte oorzaak van het probleem vaak missen, waardoor hun adviezen voor jou niet bruikbaar zijn.
Alsnog kun jij dan denken “waarom werken die adviezen voor mij niet”. “Is er iets mis met mij, doe ik het niet goed?” Of “Is er iets mis met mijn hond, dat dit allemaal niet lukt?” En dit kan je dus enorm onzeker maken, wat ook bij Jolanda het geval was.
Mijn tip: laat dat niet gebeuren.
Leg de goedbedoelde adviezen naast je neer. Waardeer het dat mensen je willen helpen, maar begrijp dat ze dat, hoe graag ze dat ook zouden willen, inhoudelijk vaak niet kunnen. Negeer hun adviezen, bedank ze dat ze tijd en moeite aan je willen besteden, en ga weer verder. Zoek hulp die wel deskundig genoeg is, of ga zelf op zoek naar de echte oorzaak van het probleem en ga daarmee aan de slag.
Sylvia
P.S. Word jij ook zo onzeker van al die ongevraagde adviezen? Zou je graag eens advies van een specialist ontvangen? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek overleggen we samen over aan de hand is en leg ik je uit hoe ik je hiermee zou kunnen gaan helpen. Dan kun jij vervolgens zelf bepalen of mijn aanpak jou aanspreekt en of je voor mijn begeleiding kiest.