Wandelen met je hond kan veel van je hond vergen
Wandelen op straat, het valt niet altijd mee voor onze honden.
Drukke omgevingen, verkeer dat voorbij schiet, onbekende honden die passeren.
Vaak gebeurt er van alles tijdens een wandeling.
Wij denken vaak dat al deze prikkels voor onze hond ongeveer hetzelfde betekenen als voor ons.
Verkeer rijdt voorbij>>>niet boeiend.
Een voorbijganger die op de stoep loopt>>> je kunt even gedag zeggen maar verder hoef je er niets mee.
Een andere hond die passeert>>> leuke hond zeg, en we lopen weer door.
Voor onze honden kan dat heel anders zijn:
Verkeer rijdt voorbij>>>is het iets om achteraan te jagen? Kan ik het herderen of hoeden?
Een voorbijganger die op de stoep loopt>>> wat ruik jij bijzonder, mag ik even aan je snuffelen?
Of: hoezo wil je mij aaien, ik vind die handen die op me afkomen angstaanjagend.
Of misschien: ik vind het eng als je zo op me af komt lopen; ik ga blaffen om je weg te jagen.
Een andere hond die passeert>>> zo die wil ik even nader onderzoeken, die ruikt lekker.
Of juist helemaal niet: weer zo’n onbekende hond die veel te dicht bij komt. Ik wil helemaal geen contact met deze hond maken, kan ik niet weg?
Voor ons kunnen al deze ontmoetingen redelijk neutraal lijken, voor jouw hond kan dit veel meer beladen zijn.
Om op het voorbeeld van de passerende honden terug te komen: Ook voor onze honden is het niet perse fijn om allerlei onbekenden in hun aura toe te laten. Vergelijk het met jezelf: wanneer jij een onbekende op straat tegenkomt houdt je liever wat afstand, je gaat deze persoon echt niet even omhelzen toch?
Toch is dit wel vaak iets wat we van onze honden verlangen. Die andere hond loopt nu eenmaal ook op die stoep, we moeten er wel voorbij. En die andere hond wil misschien wel graag aan jouw hond snuffelen, maar voor jouw hond hoeft dat eigenlijk helemaal niet.
Soms verwachten wij in dit opzicht veel te veel van onze honden.
Wanneer jouw hond terughoudend en afwachtend is, kan een wandeling waarin bijvoorbeeld wel 3 honden dichtbij gepasseerd moeten worden, veel van jouw hond vragen.
Dit kan voor spanning zorgen bij jouw hond.
👉Spanning waardoor jouw hond uitvalgedrag gaat laten zien.
👉Of spanning waardoor jouw hond helemaal niet zo graag meer mee gaat wandelen.
👉Of spanning tijdens andere momenten van de dag. Misschien krijgt jouw hond thuis wel de gekke 5 minuten, of wordt jouw hond blafferig naar van alles en nog wat.
Wanneer jouw hond bepaald gedrag vertoont wat voor jou ongewenst is, bijvoorbeeld blaffen naar andere honden, mensen, visite of voorbijgangers langs jouw raam, dan kan de oorzaak van dit gedrag liggen in de situatie zelf (jouw hond vindt de visite eng en blaft om ze weg te jagen), maar de oorzaak kan ook liggen in allerlei andere zaken die een rol spelen in het leven van jouw hond.
Bijvoorbeeld dus wandelingen waarin van alles gebeurt, waardoor jouw hond meer en meer gespannen raakt, en daardoor minder goed met andere situaties in zijn of haar leven kan dealen.
Wanneer jij aan bepaald gedrag van jouw hond wil gaan werken, is het daarom altijd raadzaam het totale leven van jouw hond eens onder de loep te nemen. Veel verschillende dingen hebben invloed op elkaar.
Sylvia
P.S. Het bovenstaande kan nog best ingewikkeld zijn. Want hoe weet je nu of je hond teveel spanning opbouwt tijdens wandelingen, in plaats van dat hij of zij er juist ontspannen van wordt? Zou je eens willen dat ik met je meekijk? Samen overleggen hoe ik je kan helpen het ‘ongewenste’ gedrag van jouw hond in goede banen te leiden? Je bent heel welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik ontmoet je graag.