Jouw hond heeft een grote behoefte aan veiligheid
Jouw hond heeft een grote behoefte aan veiligheid
Eigenlijk geldt dat voor elk levend wezen. Wij willen ons allemaal veilig voelen….
En wanneer we ons niet veilig voelen, gaan we op zoek naar manieren om die veiligheid wel te krijgen.
Datzelfde geldt voor onze honden…..
Wanneer jouw hond zich niet veilig voelt, dan zijn er 3 mechanismen die in werking kunnen treden:
- Jouw hond kan in de vlucht modus gaan. Jouw hond wil afstand creëren van de dreiging, zichzelf zo klein mogelijk maken, zo min mogelijk opvallen, enzovoorts.
- Jouw hond kan in de vecht modus gaan. Jouw hond gaat actief aan de slag om de dreiging weg te jagen. Jouw hond gaat misschien blaffen, laat agressie zien, maar kan ook heel druk gedrag vertonen, zich stoer voordoen, zich groot maken, enzovoorts.
- Jouw hond kan bevriezen. Jouw hond doet als het ware helemaal niets meer. Jouw hond verstijft van angst, of jouw hond denkt dat hij/zij helemaal niets meer kan doen om aan de situatie te ontsnappen, en geeft al zijn pogingen om iets te doen op.
Jij als hondeneigenaar wil jouw hond helemaal niet blootstellen aan situaties die te spannend voor jouw hond zijn, situaties waarin jouw hond zich niet veilig voelt… Jij wilt jouw hond ook helemaal niet blokkeren als jouw hond uit de situatie weg wil of iets aan de situatie wil veranderen wanneer deze te spannend voor hem of haar is.
Toch is dat iets wat wij als hondeneigenaren regelmatig doen...
Niet met opzet, maar vanuit onwetendheid.
Heel vaak omdat wij een situatie heel anders inschatten dan dat onze hond dat doet.
Wij weten bijvoorbeeld dat het veilig voor onze hond is om alleen thuis te blijven. Wij weten dat we de juiste voorzorgsmaatregelen hebben genomen, zodat er niks met onze hond kan gebeuren. Maar toch kan jouw hond deze situatie als heel bedreigend ervaren en in paniek raken.
Een ander voorbeeld: wij weten dat er niets met onze hond gebeurt als er aan de overkant van de weg een agressieve hond passeert. Wij weten dat die andere hond ook aangelijnd is, dat onze hond en die hond niet bij elkaar zullen kunnen komen, en dat er dus niks kan gebeuren. Maar jouw hond ervaart die situatie heel anders. Jouw hond begrijpt niet dat de andere hondeneigenaar zal verhinderen dat die agressieve hond tot bij jouw hond kan komen. Jouw hond ziet alleen maar een bedreigende hond steeds dichterbij komen….
En wanneer onze honden in dit soort situaties dan instinctmatig gaan handelen, volgens een van de drie hierboven genoemde mechanismen (vluchten/vechten/bevriezen), dan ervaren wij dit gedrag van onze honden vaak als storend.
“Mijn hond blaft tijdens de wandelingen steeds naar andere honden, ik schaam me dood. Het is toch helemaal niet nodig dat hij/zij dat steeds doet…” Terwijl jouw hond op dat moment denkt dat blaffen zeker wel noodzakelijk is. Omdat jouw hond zich bedreigd voelt en denkt dat hij actief iets moet doen om de mogelijke dreiging op afstand te houden.
“Mijn hond kan nog steeds niet alleen blijven, zodra ik weg wil gaan gaat hij/zij al blaffen, wat zullen de buren wel niet denken.” Jouw hond merkt dat hij/zij alleen gelaten gaat worden, en alleen blijven is iets wat jouw hond misschien nog helemaal niet durft. Jouw hond zal er daarom alles aan doen om te voorkomen dat jij weggaat, en probeert door te blaffen aan jou duidelijk te maken dat zijn/haar paniek steeds verder oploopt.
Heel vaak is ongewenst gedrag van onze honden een situatie waarin het voor ons als hondeneigenaren niet duidelijk is welke emoties onze hond ervaart.
Heel vaak geven wij een verklaring die niet passend is met hetgeen onze honden voelen. Hierdoor proberen wij een oplossing te vinden voor een probleem, wat we eigenlijk niet goed doorzien of niet goed begrijpen. Je kunt je voorstellen dat, wanneer het eigenlijke probleem niet duidelijk is, je niet komt tot een goede oplossing.
Onze honden verdienen beter dan dat. Onze honden verdienen het dat wij nadenken over welke emoties een rol spelen bij hun handelen. Onze honden verdienen het dat wij nadenken of zij zich net zo veilig voelen als dat wij denken dat ze zijn. Maar niet alleen onze honden verdienen dat, wij als hondeneigenaren verdienen dat ook. Want door goed uit te zoeken wat er nu echt aan de hand is bij jouw hond, kom je tot goede oplossingen. Pas dan kun je samen met je hond gaan werken aan ander gedrag. Gedrag van jouw hond waar jullie je allebei prettig bij voelen.
Ik wens jou en jouw hond veel begrip en wijsheid!
Sylvia
P.S. Zou jij graag hulp willen om erachter te komen welke emoties een rol spelen bij het gedrag van jouw hond? Zou jij graag hulp willen om te bepalen welke stapjes er nodig zijn om de emotie bij jouw hond te veranderen? Zou jij graag hulp willen om op die manier te werken aan een gedragsverandering bij jouw hond? Klik dan even op deze link, en vraag een gratis verkennend gesprek met me aan. Samen kunnen we kijken wat er aan de hand is, wat er nodig is, en hoe ik je hierbij zou kunnen ondersteunen en begeleiden. Zo’n gesprek is gratis en vrijblijvend, en kan een goede eerste stap zijn op weg naar een echte gedragsverandering bij jouw hond.