Jessey: druk en onstuimig gedrag

Het verhaal van Jessey: druk en onstuimig gedrag.

 

Jessey is een labradorkruising van nog geen jaar oud, die liefdevol is opgenomen door Kees en Angelique. Jessey was teruggebracht naar de fokker, toen bleek dat zijn eerste eigenaar niet voor hem kon zorgen. De fokker gaf aan dat Jessey, die toen de puberleeftijd had, nog niet veel geleerd had en soms nogal onbesuisd en druk kon zijn.

Nou, dit hebben Kees en Angelique zeker gemerkt. Jessey was in het begin enorm druk in huis. Op en af de banken springen, tegen je aanspringen, in je armen happen, geen rust kunnen nemen, en ga zo maar door. Ook tijdens de wandelingen was Jessey niet echt rustig te noemen. Blaffen naar andere honden, trekken aan de lijn, en reageren op allerlei prikkels. Kees en Angelique hadden echt hun handen vol.

Observatie.

Ik had Kees en Angelique al met hun vorige hond mogen helpen, en ook voor Jessey namen zij weer contact met mij op. In mijn begeleidingstrajecten begin ik altijd met een observatie van de hond. In dit geval was dit tijdens een huisbezoek bij Kees en Angelique thuis en tijdens een wandeling. Een observatie, of dit nu live is of middels videomateriaal, is altijd nodig om te achterhalen wat de oorzaak is van het hondengedrag waarvoor de eigenaar hulp zoekt.

Een goede observatie is belangrijk, want om een probleem op te kunnen lossen, moet je altijd uitgaan van wat er daadwerkelijk aan de hand is. In het vinden van de oorzaak, vind je vaak ook de sleutel tot de oplossing.

Rustig blijven, ook al zijn er prikkels.

In het geval van Jessey bleek dat Jessey vooral moest leren goed om te gaan met alle prikkels die hij in het dagelijks leven tegenkomt. Zowel in huis als daarbuiten.

Jessey is alert en energiek, en wil met alle prikkels die hij tegenkomt wel iets doen. En als dat niet kan, dan raakt hij soms gefrustreerd. Dit was bijvoorbeeld het geval bij het zien van andere honden tijdens een aangelijnde wandeling.

In huis kwam Jessey maar moeilijk tot rust. Jessey had dan al wel de omvang van een grote hond, maar gedroeg zich eigenlijk nog als een kleine puppy. Met zijn formaat was dat alleen niet echt heel praktisch voor zijn begeleiders.

Rust in huis.

Waar we aan zijn gaan werken, is stap voor stap omgaan met prikkels en met het nemen van rust. Jessey moest bijvoorbeeld leren dat spelen met mensen beter niet gebeurt door in hen te happen. En dat het ook niet zo handig is om tijdens de maaltijden van je eigenaar boven op hem te springen terwijl hij in de bank zit. Jessey bedoelde het absoluut niet kwaad, maar zijn labrador enthousiasme en opwinding, zorgde soms voor frustratie bij Kees en Angelique. Wat Jessey nodig had was voorspelbaarheid en structuur in de dag. Ook is het voor hem erg belangrijk dat Kees en Angelique hem alternatieven bieden wanneer zijn gedrag uit de hand dreigt te lopen.

Kees en Angelique hebben handvatten gekregen om het gedrag van Jessey in goede banen te leiden. Hierdoor is er veel meer rust in huis. Af en toe is Jessey nog wel eens wild en onstuimig, maar Kees kan hem meestal snel weer kalmeren.

Prettige wandelingen.

Tijdens de aangelijnde wandeling ging Jessey in het begin enorm tekeer wanneer hij andere honden zag. Gelukkig kon ik Kees en Angelique uitleggen dat dit blaffen naar andere honden een uiting van frustratie was (Jessey wilde graag contact met andere honden, maar dit lukte tijdens de aangelijnde wandeling niet). Ook al zag het er in het begin heftig uit, er was geen sprake van agressie of boosheid. Wat Jessey nodig had, was contact met andere honden. Kees is dan ook dagelijks met Jessey naar een losloopgebied gegaan. Daar kon Jessey naar hartenlust spelen en ravotten met de honden die hij daar tegen kwam. Door aan zijn behoefte tot sociaal contact met andere honden tegemoet te komen, verdween het gedrag aan de lijn, wanneer Jessey andere honden zag (blaffen), al vrij snel.

Ook Jessey’s reactie naar andere prikkels tijdens de aangelijnde wandeling (voorbijgangers, maar bijvoorbeeld ook blaadjes die opvliegen) werd steeds een beetje minder.

Op de goede weg.

Kees en Angelique zijn er nog niet, maar zij zijn zeker op de goede weg. Zij zien de stappen die Jessey maakt. Zij zien de vooruitgang, ook al gaat het niet altijd even snel. Zij merken dat Jessey zich op deze manier zich steeds verder kan ontwikkelen tot een evenwichtige en stabiele hond.

Wat Kees zelf zegt over mijn begeleiding:

“We hebben Jessey overgenomen van de fokker toen hij 10 maanden was. De vorige eigenaren konden er niets mee en hebben hem teruggebracht. We weten nagenoeg niets van zijn historie. Toen we hem  kregen trok hij enorm aan de lijn en ging alle kanten op. Hij ging enorm tekeer als we aan de lijn een andere hond tegenkwamen. Hij speelt leuk met andere honden als hij los is. Hij was wel wat onbehouwen. Hij sprong tegen mensen op. In huis leek hij geen rust te kunnen vinden. Hij was druk en als je met hem speelde begon hij al snel te happen in je handen. In het begin keek hij je ook niet echt aan en liet hij zich niet aanhalen zonder dat hij begon te happen. Hij heeft speeltjes, maar pakt ook steeds dingen die hij niet mag. Hij springt regelmatig op de bank en lijkt ons uit te dagen. 

Sylvia’s begeleiding heeft ervoor gezorgd dat ik tot het inzicht gekomen dat Jessey veel aandacht, beweging en oefening nodig heeft. Ik weet nu dat hij in de kern een lieve hond is waar geen kwaad in zit. Ik heb een mindswitch gemaakt van een wat orthodoxe benadering naar een nog positievere.  Ik ben een tuig gaan gebruiken om hem uit te laten, elke dag ook een tijd aan de lange lijn. Ik beloon hem als hij netjes aan de lijn loopt. Ik laat hem elke dag los om te spelen met andere honden. Thuis heb ik meer regelmaat ingebouwd: wandelen, spelen, eten, rusten.

Het lopen aan de lijn gaat nu al een stuk beter en hij gaat ook niet meer te keer als we een andere hond tegenkomen. In huis is hij ook al rustiger. Hij zoekt zelf ook wat meer contact en komt ’s avonds lekker naast me voor de bank liggen.

De positieve benadering van Sylvia probeer ik over te nemen. Sylvia heeft me het gevoel gegeven dat ik goed bezig ben en dat het wel goed komt met Jessey. Dat geeft de hondenbezitter weer moed!

Door Sylvia kreeg ik voor mij nieuwe inzichten in een andere manier van een hond opvoeden. Ik liet me voorheen nog leiden door achterhaalde theorieën over opvoeden.”

 P.S.: Mocht jij nu ook zitten met bepaald gedrag van jouw hond en zou je hier ook heel graag op een positieve manier mee aan de slag gaan zodat dit verdwijnt of anders wordt? Neem gerust even contact met me op. Middels een gratis gesprek kunnen we samen bekijken wat er aan de hand is en hoe ik jou en jouw hond hiermee zou kunnen helpen.