Je hond opvoeden: opgeven is geen optie...

Als hondengedragstherapeute heb ik al heel wat hondeneigenaren mogen begeleiden en mogen helpen bij de opvoeding van hun hond en het werken aan bepaalde gedragsissues.

Superfijn en dankbaar werk. Ik ben dan ook enorm blij dat ik dit dagelijks mag doen.

Een van de dingen die ik nogal eens zie gebeuren bij hondeneigenaren, en waar ik hen zeker bij zal ondersteunen in mijn trajecten, is het feit dat wij mensen geneigd zijn om snel resultaten te willen zien. Daardoor verwachten we vaak te snel van alles. En als de resultaten dan niet snel genoeg zichtbaar zijn, hebben wij mensen de neiging om te snel te willen opgeven.

Verschillende redenen om te werken aan een gedragsverandering bij jouw hond.

Wanneer je gaat werken aan een gedragsverandering bij je hond, dan kun je dat doen vanuit verschillende redenen. Maar een van de redenen is toch vaak dat je de situatie voor je hond anders wil, maar ook voor jezelf. Iets staat het plezier, wat jij met jouw hond zou willen beleven, in de weg. Je hond kan misschien niet alleen zijn en je vrijheid wordt beperkt. Of Je hond blaft heel veel in huis en je schaamt je voor je buren. Misschien blaft je hond wel veel tijdens jullie wandelingen, en krijg je commentaar van de mensen in de buurt. Hoe dan ook, de situatie is niet fijn, en daarom wil je die veranderen.

Als je dan aan dit gedrag gaat werken, dan wil je natuurlijk heel graag de zekerheid dat wat je aan het doen bent ook gaat werken. Ook al is het een lange weg te gaan en kost het tijd en moeite, als je de garantie zou kunnen krijgen dat het goed gaat komen, dan is het dit allemaal waard.

Dus zoek je als hondeneigenaar heel snel naar bevestiging. Je wil ‘beloond’ worden voor je inspanningen, door het zien van effect van wat je aan het doen bent.

En soms zie je die effecten ook erg snel. Maar, en dit is het lastige, soms ook niet. Het is afhankelijk van het probleem, het leervermogen van jouw hond, of er sprake is van angst of trauma, de situatie waarin het gedrag zich wel of niet voordoet, hoe vaak je kunt oefenen, enzovoorts, enzovoorts, wat bepaalt hoe snel je effect gaat zien van hetgeen je doet, oefent of probeert.

Een voorbeeld:

Om je een voorbeeld te noemen: de hondeneigenaren die ik mag begeleiden met mijn ‘verlatingsangst traject’ oefenen veel en vaak. Ze zetten zich allemaal in voor hun hond. Ze doen de oefeningen die ik ze voorleg trouw. En dan nog, dan nog ontwikkelt de ene hond zich sneller dan de andere. Geen van de trajecten is precies hetzelfde en elke hond leert het alleen blijven op zijn eigen manier en tempo.

Dus vraagt het soms heel wat van jou als hondeneigenaar. Om vol te houden en door te gaan, wanneer jij met jouw hond gaat werken aan bepaalde issues. Het vraagt wat van je, om niet te snel op te geven.

Maar opgeven is geen optie.

Natuurlijk is niet alles maakbaar. Natuurlijk moet jij water bij de wijn doen, als jij eenmaal weet hoe jouw hond in elkaar zit. Hoe jouw hond in elkaar zit is namelijk altijd anders dan het plaatje wat jij, voordat jij jouw hond had, al in je hoofd had zitten. Maar als er serieuze issues spelen, die het welzijn van jouw hond, of van jou, aantasten, dan is opgeven geen goed idee. Vaak is er, wanneer je eenmaal echt weet wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren, uiteindelijk meer mogelijk dan je dacht.

Door een probleem op de juiste manier aan te pakken, uit te gaan van je juiste oorzaak, te werken op het tempo van je hond, én door door te zetten, kan er veel veranderen.  Kan het leven voor jou en je hond echt aangenamer worden en meer in balans en harmonie zijn.

 

Ik wens jou en jouw hond veel plezier met en in elkaar.

 

Sylvia.

 

P.S. Heb jij het idee dat jij al van alles geprobeerd hebt en dat toch niets lukt? Heb jij de moed daarom al opgegeven en leg je je misschien neer bij een situatie die voor jou en jouw hond niet prettig is? Weet dan dat ik zeker met je wil meekijken of er voor jullie wél verandering mogelijk is. We kunnen dit samen onderzoeken tijdens een gratis verkennend video-bel-gesprek. In dit gesprek zal ik je uitleggen wat er nodig is. Ook zal ik je uitleggen hoe ik je hierbij kan ondersteunen. En jij kunt beslissen of dit je aanspreekt en bij je past. Om zo’n gesprek aan te vragen, kun je op deze link klikken. Ik stuur je dan een vragenlijst toe, zodat ik me zo goed mogelijk op onze afspraak kan voorbereiden. Vervolgens zullen wij dit gesprek in onderling overleg inplannen.