Het verhaal van Rex

Rex is een kruising boeren fox, die in zijn leven al heel veel heeft meegemaakt als hij uiteindelijk op 10-jarige leeftijd bij Kim terechtkomt. 

Rex heeft op dat moment al forse gezondheidsproblemen en Kim is zijn vijfde eigenaar. Logisch dat hij in het begin bij Kim wat aanpassing-’problemen’ had. Gelukkig heeft Rex bij Kim een echt gouden mandje gevonden, en wil zij alles doen wat in haar mogelijkheden ligt om hem een prettige oude dag te kunnen geven.

De problemen waar Kim tegenaan liep met Rex waren onder andere zijn enorme geblaf wanneer hij alleen moest blijven, terwijl Kim nog wel in de buurt was. Rex vertoonde geen ‘klassieke’ verlatingsangst problematiek, want wanneer Kim ging werken bleef hij ontspannen en rustig alleen thuis. Juist op de momenten dat Kim achter het huis, of boven, bezig was ging Rex enorm tekeer.

Samen met Kim ben ik gaan kijken wat hier nu precies aan de hand was. 

Duidelijk was dat Rex geen angst had om alleen te zijn. Wat bij hem vooral een rol speelde was frustratie. FOMO. Rex wilde erbij zijn wanneer hij Kim nog kon zien en hij niet bij haar kon komen.

Omdat Rex al een hond op leeftijd is, en Kim hem zo weinig mogelijk wilde belasten met intensieve therapieën, zijn we vooral samen gaan kijken welke aanpassingen we in het dagelijks leven van Kim en Rex konden doen, zodat Rex zo min mogelijk frustratie zou ervaren. Wanneer Rex zich niet gefrustreerd voelt blaft hij namelijk niet.

Deze aanpassingen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld deuren dicht doen of juist openlaten, oefeningetjes in geduld opbrengen, maar ook Rex meer uitdagen met hersenwerkjes en spel, leiden al snel tot een aanzienlijke verbetering van de situatie.

Kim zei na afloop van het begeleidingstraject:

Rex is over het algemeen kalmer en we hebben oplossingen om buiten te kunnen gaan zonder dat hij de buurt bij elkaar jankt. We hebben routines gevonden die voor iedereen werken. We zagen dat hij heel snel leerde en ook dat Sylvia mee zoekt naar passende oplossingen voor zijn specifieke situatie.”

Het verhaal van Rex is maar weer eens een bevestiging dat elke hond en elke situatie uniek is. Het is altijd nodig naar passende oplossingen te zoeken en voor een aanpak te kiezen die helemaal passend is voor de hond in kwestie.

Ikzelf ben enorm blij dat ik Kim heb mogen ondersteunen bij het zorgen voor een goede oude dag voor Rex. Hij boft enorm dat hij uiteindelijk zo goed terecht is gekomen na zijn veelbewogen leven tot nu toe.


Sylvia