Help ik kan niet meer van huis, mijn hond heeft verlatingsangst

“Help, ik kan niet meer van huis; mijn hond heeft verlatingsangst.”

 Dit schreef Sophie in een e-mail aan me, over haar hond Nupo. Sophie voelde zich op dat moment radeloos. Nupo was sinds ongeveer een jaar bij hen, en sindsdien konden Sophie en haar man Leon niet meer samen van huis. Niet meer uit eten, of even samen ergens op bezoek. Alles moest gepland en op elkaar afgestemd worden. De werktijden, wanneer er boodschappen konden worden gedaan, niets kon meer spontaan. Sophie en Leon moesten alles op elkaar afstemmen, omdat Nupo anders helemaal in paniek zou raken. Dan blafte en jankte hij de hele tijd en de buren hadden ondertussen ook al geklaagd. Sophie schreef me deze mail met het verzoek om hen snel te helpen, ze had het idee dat ze het anders niet zouden kunnen volhouden, en Nupo misschien wel zouden moeten herplaatsen. En dat was eigenlijk het laatste wat ze wilde.  

Wat is er aan de hand?

Nupo is een hond van 2,5 jaar, die sinds ongeveer een jaar bij zijn eigenaren, Leon en Sophie woont. Daarvoor woonde Nupo in Roemenië. Nupo is een blije hond, maar hij heeft in nieuwe situaties altijd eerst even tijd nodig voor hij zich op zijn gemak voelt. Bovendien had Nupo echt moeite om alleen thuis te blijven.

Nupo blafte en jankte wanneer Leon of Sophie het huis verlieten. Als een van hen achterbleef dan lukte het diegene wel om Nupo te kalmeren. Maar wanneer ze samen weggingen, dan bleef Nupo de hele tijd blaffen. De buren hadden al herhaaldelijk geklaagd. Leon en Sophie konden niet meer samen van huis. Een van hen bleef nu altijd thuis en daardoor voelden ze zich erg belemmerd in hun vrijheid. Een heel gedoe om alles goed te regelen met werktijden, boodschappen doen, enzovoorts. En samen uit eten of iets dergelijks zat er a helemaal niet meer in. Leon en Sophie waren echt ten einde raad en vroegen zich af of ze Nupo op deze manier wel konden houden.

Daarom hebben Leon en Sophie zo’n vier maanden geleden mijn hulp ingeroepen. Of ik hen wilde helpen om de verlatingsangst bij Nupo op te lossen.

Observatie van de hond

Wanneer hondeneigenaren deze vraag aan me stellen, begin ik altijd, nadat zij mijn vragenlijst hebben ingevuld, met observatie van de hond. In het geval van Nupo hebben Leon en Sophie mij heel veel filmmateriaal van Nupo toegezonden. Filmmateriaal van Nupo in allerlei situaties, niet alleen in huis, maar ook tijdens de wandeling, in interactie met andere honden en in interactie met bekende en onbekende mensen. Hierdoor heb ik een goede indruk van Nupo gekregen en werd het voor mij duidelijk waar zij moesten beginnen om de verlatingsangst van Nupo te kunnen oplossen.

Nupo voelt zich niet veilig

Nupo had moeite met alleen zijn, omdat hij zich niet altijd veilig voelde in zijn eigen huis. Uit het verhaal van Leon en Sophie bleek dat Nupo bijvoorbeeld altijd bij het raam wegvlucht wanneer er voorbijgangers langs het raam passeren. En dat Nupo erg bang is van onweer en harde wind.

Je kunt je voorstellen dat het voor een hond lastig is om alleen te moeten blijven, wanneer je je zelfs als je níet alleen bent al niet veilig voelt. En in het geval van Nupo zijn Leon en Sophie daarom eerst begonnen met het werken aan deze angsten van Nupo. Gelukkig voor Nupo en hen, sloeg deze training al vrij snel erg goed aan. Na een aantal weken merkte Leon en Sophie al duidelijk verschil. In huis werd Nupo veel meer ontspannen. Hij sliep vaak langer achter elkaar, en ook vaster. En als er iemand langs het raam liep, reageerde hij al snel nauwelijks meer. Het verminderen van de angst voor de harde wind kostte iets meer tijd, maar nu, nu we vier maanden verder zijn, is ook deze angst ver weg.

Vertrouwen en zelfvertrouwen opbouwen

Leon en Sophie zijn Nupo gaan begeleiden om meer zelfvertrouwen in het algemeen te krijgen. Ze geven zijn dagelijkse maaltijden nu bijvoorbeeld niet meer in de voerbak, maar ze bieden dit aan in hersenwerkjes, met oplopende moeilijkheidsgraad. Het oplossen van kleine ‘probleempjes’ (in dit geval de hersenwerkjes) kan erg helpend zijn voor het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen. Ook doen ze heel veel leuke dingen met Nupo, dingen waar hij duidelijk van geniet, zoals bijvoorbeeld zwemmen en speeltjes uit het water halen. Hierdoor heeft Nupo niet alleen meer zelfvertrouwen gekregen, maar is de band tussen hem en Leon en Sophie ook nog verder versterkt.

Bovendien hebben Leon en Sophie gewerkt aan de zelfstandigheid van Nupo. Juist door hem te stimuleren af te toe wat afstand van hen te nemen. Dit deden ze bijvoorbeeld door steeds in andere vertrekken in het huis dan waar ze zelf waren, lekkers voor Nupo te verstoppen. Zodat hij steeds meer uit zichzelf op zoek ging door het hele huis, en daardoor merkte dat het ook heel leuk kon zijn om niet voortdurend angstvallig bij Leon en Sophie in de buurt te blijven.

Oefenen om alleen te blijven, pas na een aantal weken

Pas na 6 weken nadat we het begeleidingstraject waren gestart, zijn Leon en Sophie begonnen aan de training om uiteindelijk alleen te kunnen zijn. Pas na 6 weken, omdat het eerst nodig was om met de hiervoor genoemde zaken aan de slag te gaan. En waar zij voorheen al geprobeerd hadden alleen blijven stapsgewijs aan Nupo aan te leren en dit totaal niet lukte, merkten ze nu dat Nupo er wel klaar voor was.

Nupo kan even alleen blijven

Nu we vier maanden verder zijn kan Nupo al even alleen thuisblijven. Leon en Sophie moeten het moment nog zorgvuldig kiezen, ze laten Nupo bijvoorbeeld nog niet alleen wanneer het erg hard waait. Maar de eerste successen zijn behaald, en Nupo heeft gemerkt dat hij het best aankan om even zonder Leon en Sophie te zijn.

Wat ontzettend fijn is voor hen alle drie. Nupo voelt zich in het algemeen meer veilig, en Leon en Sophie krijgen langzaam weer meer vrijheid terug. Een verademing voor allemaal. Leon en Sophie zijn vooral heel erg opgelucht dat het idee om Nupo te moeten herplaatsen helemaal verdwenen is.  En dat ze ervaren dan hun leven beetje bij beetje weer ‘normaal’ kan worden.

p.s. heb jij ook een hond die het lastig vindt om alleen te blijven, neem dan gerust even contact met me op. Vaak is er meer voor nodig dan alleen maar een opbouwschema volgen. Pas als je echt weet waarom jouw hond alleen blijven zo lastig vindt, en je dus weet waaraan je moet gaan werken, kun je dit probleem goed oplossen. Om hondeneigenaren te helpen hun hond zich veilig te voelen alleen in huis, heb ik een speciaal begeleidingstraject ontwikkeld, waarmee ik al vele honden en hun eigenaren heb kunnen helpen. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier voor meer informatie over dit traject.