Ach, mijn hond went vanzelf wel....
Ach, mijn hond went vanzelf wel....
Ken jij dit soort uitspraken:
1. “Laat je puppy maar gewoon janken, hij went er vanzelf wel aan om alleen te blijven.”
2 “Vind jouw hond die situatie spannend? Gewoon een aantal keren doen. hij went vanzelf.”
3. “Vind jouw hond het niet leuk om met andere honden te spelen? Laat ze het maar gewoon zelf uitzoeken, dat komt vanzelf goed.”
Wat zou het fijn zijn wanneer dit soort uitspraken waar zouden zijn. Wat zou het makkelijk zijn, als het inderdaad zo eenvoudig was. Maar helaas is dat niet het geval. Zaken die jouw hond moeilijk vindt, worden vaak niet makkelijker door het vaker te doen. Heel regelmatig is zelfs het tegenovergestelde het geval. Wanneer jouw hond maar steeds in een situatie gebracht wordt die voor hem of haar te moeilijk is, gaat jouw hond het steeds moeilijker vinden. Immers, jouw hond doet steeds ervaringen op met situaties die hij lastig vindt en die waarschijnlijk onveilig voelen voor hem of haar. En je gaat je niet veiliger voelen vanuit een onveilig gevoel.
Een hond leert door ervaringen...
Natuurlijk kunnen ook honden leren situaties die ze eerst niet vertrouwden, uiteindelijk wel te gaan vertrouwen. Maar dit gebeurt niet vanuit een overweldigende situatie. Dit gebeurt wanneer jouw hond kan ervaren dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Wanneer de situatie van jouw hond niet spannend is, hooguit een klein beetje uitdagend. Vanuit zo’n ervaring merkt jouw hond “o, dit kan ik eigenlijk best” of “o, dit valt eigenlijk wel mee”. En zo’n ervaring helpt jouw hond wel om een stapje verder te durven gaan.
Wat als de situatie te spannend is voor jouw hond?
Maar wanneer is nu een situatie te spannend voor jouw hond? Wanneer weet je nu of je een goede stap aan het zetten bent of dat de stap van jouw hond veel te groot is? Dat is juist iets waar ik hondeneigenaren bij help. Samen met hen kijk ik wat hun hond aan kan en welke stappen gezet kunnen worden om nieuwe situaties aan te leren. Welke stappen er gezet kunnen worden om bijvoorbeeld hun hond te leren alleen te blijven. Of welke stappen er nodig zijn om een hond sociaal vaardig te laten worden. Welke stappen een hond aankan om te leren dat allerlei nieuwe situaties niet eng zijn.
Maatwerk voor jouw hond.
Ik kan jou vanuit hier niet de stappen aanreiken die jouw hond nodig heeft. Dit is namelijk maatwerk. Elke hond is uniek. Elke hond beleeft en ervaart de wereld op zijn of haar eigen manier. Wat jouw hond nodig heeft, is helemaal afhankelijk van jouw hond. Ik kan jou vanaf hier dat maatwerk niet aanreiken. Maar als je wil kijk ik heel graag eens met je mee naar wat jouw hond nodig heeft. Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek.
Oefen onder spanningsniveau.
Een advies wat ik je vanaf hier al wel kan geven: oefen altijd onder spanningsniveau van je hond. Zorg dat jouw hond niet in paniek raakt. Zorg dat je hond niet overweldigd raakt door de situatie. Zeker, de situatie mag uitdagend zijn, maar niet té moeilijk voor je hond. Wil jouw hond geen lekkers meer aannemen? Kijkt jouw hond niet meer naar jou, maar alleen nog maar naar de prikkel? Lukt het je niet meer de aandacht van je hond te vangen? Dan kun je ervan uitgaan dat de situatie voor jouw hond te spannend is. Haal jouw hond uit deze situatie als dat mogelijk is, en probeer de mate van intensiteit/afstand/moeilijkheidsgraad van deze situatie te verminderen.
Sylvia
Heb jij een hond die situaties moeilijk blijft vinden, ondanks dat jij al meerdere malen hebt geoefend? Wat voor situaties zijn dat dan? Je bent van harte welkom om hier eens samen met mij over te sparren en te bekijken wat jouw hond nodig heeft in een gratis gesprek.